Keramik 1 och 2

Som keramiker skapar du tredimensionellt från grunden, ur jord och eld växer dina verk fram. Vi har en vedbränningsprofil och arbetar mycket med våra vedeldade ugnar. Du kan arbeta med bruksföremål som har en plats i människors vardagsliv, eller med konstföremål och utsmyckningar. Smått eller stort, som keramiker väljer du vilket uttryck du trivs bäst med. Hantverkstradition och miljömedvetenhet är viktiga delar i kursen. Keramik är ett konsthantverk som funnits med människan genom årtusenden och ständigt är aktuellt.

Din lärare är Katarina Botwid, keramiker med stor erfarenhet både som keramiker och lärare. Hon har arbetat med det mesta från handgjort badrumskakel till fantastiska konstföremål och har ett särskilt intresse för arkeologi.

Det här är vår kurs i keramikhantverk. Kursen är särskilt lämplig för dig som vet att du vill studera vidare, arbeta och leva som keramiker. Vi söker dig som vet att keramik alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv. Dina lärare är erfarena keramiker och du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap. Dagarna i verkstaden blir både långa och många! Förutom hantverket och skissande får du tid att förfina dina kunskaper inom foto så att du kan ta Intressanta, spännande foton som visar det bästa i dina verk.

År 1 är en grundutbildning i keramikhantverk. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig tekniken från grunden.

År 2 är ett fördjupande år där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket.

Du kan läsa ett av åren eller båda. Du kan söka direkt till år 1. Till år 2 kan du söka om du redan har grundkunskaper.

Kursen ger en bra grund för att söka vidare till högre studier.

Kursinnehåll

Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i det keramiska hantverket genom arbete i kortare och längre projekt. Genom vår vedbrännarprofil lär du dig arbeta både hållbart, traditionellt och nyskapande. Du får arbeta med ditt eget personliga uttryck. Vi bränner saltugn, Ittagama och raku.

Du får grundkunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift.  Du får också lära dig att skissa i olika material och tekniker. Även kroki/modellteckning ingår, alltså teckning efter levande modell för att träna ögat och handen.

Varje läsår innehåller ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde, exempelvis foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Under året gör vi även studiebesök och arbetar med utställningar.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde

Konsthantverk keramik på Instagram

Keramik 1 söker du så här:

1/Skriv ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen och sedan skriver du ut och skickar in  ansökningsblanketten den skickar du in tillsammans med ett personbevis.

 Keramik 2 söker du så här:

1/ Skriv ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen.

2/ 3-5 utskrifter av foton på egna arbeten inom tekniken och en kort text som beskriver varje bild, vad den föreställer, vilket material och teknik eller metod som du har använt.

Till dina arbetsprover och ansökningsblanketten bifogar du ett personbevis och om du har några betyg från tidigare utbildningar. Skicka inga originalhandlingar

Skicka din ansökan till

Hellidens folkhögskola,
522 94 Tidaholm

Läsårstider 2018/19

22 augusti – 21 december

7 januari – 5 juni

Vi har löpande antagning fram till kursstart.

Vi börjar arbeta med antagning den 2 maj. Du får besked om din antagning inom 2-3 veckor från den dag vi får din ansökan.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma på besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Vi har öppet hus lördagen 28 april, 2018 – välkommen.