Silversmide 1 och 2

Att smycka och pryda sig är något vi människor alltid gjort, och gärna med blanka ädla metaller. Så vill du vara en av de som formger och tillverkar nutidens smycken? Älskar du att från rå metall forma vackra föremål? Är du nyfiken på möjligheterna med att kombinera gamla hantverksmetoder med nytt och återvunnet material? Då kan Anna Hartelius Lagervall verkligen hjälpa dig till en bra start. Anna är en av våra mest erfarna lärare och många av de silversmeder vars verk man ser i magasin och utställningar har börjat sin bana hos henne, och nu är det din tur.

Det här är vår kurs i silversmide. Kursen är särskilt lämplig för dig som vet att du vill studera vidare, arbeta och leva med smyckeskonst. Vi söker dig som vet att smycken och silversmide alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv. Din lärare är erfaren silversmed och lärare med lång erfarenhet. Du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap. Dagarna i verkstaden blir både långa och många! Förutom hantverket och skissande får du tid att förfina dina kunskaper inom foto så att du kan ta intressanta, spännande foton som visar det bästa i dina verk..

År 1 är en fortsättning på vårt grundår eller annan likvärdig utbildning. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och följer grundårets genomgångar men ditt arbete är friare och djupare för att du ska utvecklas och fördjupa dina kunskaper. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket.

År 2 är ett projektår där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Vissa dagar kan det bli så att du läser tillsammans med kursen Fördjupningsår kreativa yrken.

Du kan läsa ett av åren eller båda och du behöver inte ha läst tidigare hos oss utan kan söka direkt till både år 1 och till år 2 om du har de kunskaper som behövs.

Kursen ger en bra grund för att söka vidare till högre studier.

Konsthantverk silver på Instagram

 

Kursinnehåll

Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i silversmidet och smyckeskonsten, genom arbete i kortare projekt. Du får lära dig att tillverka gjutformar och slunggjuta föremål i silver, olika metoder att infatta stenar, emaljering och etsning.

Du får grundkunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift.  Du får också lära dig att skissa i olika material och tekniker. Även kroki/modellteckning ingår, alltså teckning efter levande modell för att träna ögat och handen.

Varje läsår innehåller ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde, exempelvis foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Under året gör vi studiebesök och arbetar med utställningar.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde