Sommarkurser 2018

Vill du ägna en vecka till något du verkligen tycker är roligt, lära dig något nytt eller fördjupa dig i någonting du redan kan? Sök till en sommarkurs på Helliden. I år kan du söka följande kurser:

Bokbinderi och papper

Under veckan jobbar vi med papper, kartong och papp och med enkla tekniker tillverkar vi skrivböcker, skissböcker, häften, mappar med mera. Vi lär oss grunderna i bokbinderi, om papperets egenskaper och att arbeta med papper som material. En intensiv vecka med mycket praktiskt arbete, färg & form, som ger förutsättningar att fortsätta hemma efter kursen.

Kursledaren Linda Gimle är handbokbindare från Djura Bok & Pappersverkstad. Linda är utbildad inom den grafiska branschen och inom handbokbinderi.

Kurstid: 6 – 10 augusti
Avgift: 2 500 kr för kursen, önskas logi se information under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Nybörjarkurs i betonggjutning

Under denna kurs kommer vi att gå igenom grunderna för att blanda betong, hur den skall användas och hanteras. Du kommer att få lära dig hur du bäst gjuter krukor, fat m.m. Har du speciella önskemål om vad du vill gjuta är det bra om du noterar detta i din anmälan. Kursen genomförs som tvådagarskurs, 6 och 10 augusti. På måndagen gjuter vi och på fredagen tömmer vi våra formar och studerar resultatet. 
Tänk på att vi är utomhus, så kläder efter väder! Gummihandskar och övrig skyddsutrustning finns att köpa i vår materialbod.
 Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledare är Carina Rehn, som har Facebook-gruppen Betonghörnan.

Kurstid: 6 och 10 augusti
Avgift: 600 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Tygtryck med rapportering

Fördjupningskurs i textiltryck med inriktning på mönsterkomposition och rapportering.
 Kursen vänder sig till dig som gått kurs i textiltryck tidigare. Förkunskaper om schablontryck och fotoschabloner krävs. På kursen får du möjlighet att arbeta intensivt i verkstaden under kunnig ledning. Deltagarantalet är begränsat till 8 deltagare.
 Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledare är textilkonstnär Alexandra Nildén.

Kurstid: 6 – 10 augusti
Avgift: 2 500 kr för kursen, önskas logi se information under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Yoga tillsammans – 10 år!

För tionde året i rad kommer vi under fem dagar att blanda olika yogaformer med fokus på lekfullhet, samarbete och ha kul tillsammans. Det kommer att vara allt ifrån qi gong, yin yoga, meditation, dynamisk yoga till partneryoga och acroyoga. Morgonen inleds alltid med ett morgonpass. Efter fikat sysslar vi oftast med flygande yoga och partneryoga. Efter lunch är det sharing. Eftermiddagen avslutas med ett längre pass med flygande yoga och partneryoga eller något annat. Kursen lämpar sig framför allt för dig som är ny och nyfiken och för dig som inte är så avancerad. Även mer erfarna är välkomna men får då räkna med att träna en del tillsammans och bidra med sina kunskaper till övriga gruppen.

Kursen leds av yogaläraren Klaus Surya Kontis, 0733-197010

Kurstid: 6 – 10 augusti
Avgift: 2 100 kr för kursen, önskas logi se information under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Silversmide

IMG_1403

Silversmide med inriktning på smycketillverkning. Både nybörjare och mer erfarna är välkomna till kursen. Vi arbetar med olika metaller som silver, mässing och koppar. Vår silversmidesverkstad är väl utrustad, men om du planerar att arbeta med någon speciell teknik är det bra om du kontaktar skolan innan du bekräftar din anmälan, så att du säkert vet att vi har den utrustning m.m. du behöver.
 Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledare är silversmeden Andjelka Bozic

Kurstid: 6 – 10 augusti
Avgift: 2 500 kr för kursen, önskas logi se information under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Kurs i måleri

Kursen vänder sig främst till dig som redan har grundläggande kunskaper i måleri oavsett vilken teknik som du vill arbeta med under kursen. Kursen fokuserar på personligt gestaltande, med individuell handledning och gemensamma genomgångar. Utifrån önskemål och behov förekommer även teknikövningar i akvarell, akryl, olja, blyerts/kol mm.
 Vi arbetar i skolans stora målarsal, i Hellidens slottspark och i Tidaholms omgivningar. Någon av kursdagarna samåker vi till Hornborgasjön, Gudhems klosterruin eller till Hjo.
 Ytterligare information om utrustning mm. får du efter anmälan.
 Det är viktigt att du i din anmälan bifogar ett personligt brev där du berättar om dina önskemål och förväntningar på kursen samt om dina förkunskaper, konstnärliga erfarenheter och eventuella tidigare kurser. Väljer du att skicka brevet via mail kan du göra det direkt till kursens lärare, Björne Åslund: bjorne@skolahelliden.se

Kursledaren Björne Åslund är konstnär och lärare på Hellidens folkhögskola

Kurstid: 6 – 10 augusti för kursen, önskas logi se information under Priser
Avgift: 2 500 kr
Anmälan: Antagningarna görs kontinuerligt, men efter 30 juni antas deltagare i mån av plats.

Västgötabygd

En kurs om historia och kultur från stenåldern till 1800-talets slut med utgångspunkt från bygden runt Tidaholm. Vi inleder varje dag med en genomgång av historia och kultur och gör sedan en kortare utflykt i bygden för att på plats studera det vi gått igenom.

Kursen leds av historikern och författaren Lars Bägerfeldt, lärare på Hellidens folkhögskola

Kurstid: 6 – 10 augusti
Avgift: 2 100 kr för kursen, önskas logi se information under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Om Hellidens folkhögskola

Hellidens folkhögskola ger folkbildning i en kreativ och utvecklande miljö. Folkhögskolan har en tydlig profil fri från alkohol och andra droger. Blå Bandet, som äger och driver Helliden, är en nykterhetsorganisation med det kristna kärleksbudskapet som grund. Hellidens slott ligger cirka 2 km från Tidaholms centrum i en härlig miljö med vidsträckt utsikt och skogen inpå knutarna. Boendet på skolan är enkelt. Köket är välrenommérat och det finns alla möjligheter att få god och bra specialkost om du behöver det.

Anmälan och antagning

Anmälan till sommarkurserna måste göras skriftligt på särskild talong eller via e-post. Efter sista anmälningsdatum antas deltagare i mån av plats. Till några kurser har vi fler sökande än platser. Om du har sökt en sådan kurs kan du få besked om att du inte kommit med i den första antagningen och att du placerats på reservlistan. Vi ger sedan besked så snart som möjligt om du tilldelas en reservplats. Kursen genomförs om vi får 10 eller fler deltagare.

Ladda ner anmälningstalong här.

Priser

Kursens avgift är en anmälningsavgift som också täcker kostnader för måltider (förmiddagsfika, lunch, kvällsmål, kvällsfika) samt visst gemensamt material.
Om du vill bo på skolan betalar du dessutom en logiavgift. Avgiften innefattar logi i enkel- eller dubbelrum samt frukost. Sänglinne och handdukar ingår. Övernattning sker i rum med enkel standard, med dusch och toalett i korridoren. Logikostnad: enkelrum 2 200 kr, dubbelrum 1 900 kr. Till Blåbandister ger vi 10% rabatt på alla kurspriser. Alla avgifter betalas före kursstart. Om du lämnar återbud till kursen får du tillbaka de avgifter som betalats in, men kommer återbudet senare än 14 dagar före kursstart debiteras 500 kr. Visst gemensamt grundmaterial ingår i avgiften. Det material du behöver därutöver kan du köpa i skolans välsorterade butik.

Ladda ner informationen som PDF.