Textila hantverk 1 och 2

Vi människor har använt textila material sedan urminnes tid.

— Jag älskar slöjd och hantverk och vill att alla ska få känna glädjen i skapandet, säger Susanne Bosiö, textilformgivare och konstnär.

Det här är en kurs där vi fördjupar oss i att skapa och trycka egna mönster för inredning, plagg och produkter. Du får en gedigen kunskap i handtryckets olika metoder med bl a mönsterrapportering, flerfärgstryck och mönsterteori. Vi arbetar i längre uppgifter med hela processen från analys, ide, skiss till färdig produkt. Du har även möjlighet att ta del av andra textila tekniker som tex färgning, tovning och fritt textilt skapande.

Susanne Bosiö är din lärare hon har formgivit mönster till tapeter och tyger designat mattor och har belönats med utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form” hon har även arbetat med offentliga utsmyckningar. I dag undervisar hon och i det egna skapandet handlar det mest om måleri och vävning.

Konsthantverk textil på Instagram

Kursen är särskilt lämplig för dig som vet att du vill studera vidare, arbeta och leva med textilhantverk. Din lärare är erfaren och du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap om material och metoder. Dagarna i verkstaden blir både långa och många! Förutom hantverket och skissande får du tid att förfina dina kunskaper inom foto så att du kan ta intressanta, spännande foton som visar det bästa i dina verk.

År 1 är en fortsättning på vårt grundår eller annan likvärdig utbildning. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden. Vi arbetar med inriktning på handtryck men du har möjlighet att arbeta även med andra textila tekniker som tex  färgning, ull, fritt broderi/bildväv. Du arbetar med längre uppgifter, från idé, skiss till genomförande och presentation. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket.

År 2 är ett projektår där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Vissa dagar kan det bli så att du läser tillsammans med kursen Fördjupningsår kreativa yrken.

Kursen ger en bra grund för att söka vidare till högre studier

Kursen ger förutom ett härligt år även grundkunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift.  Du får också lära dig att skissa i olika material och tekniker. Även kroki/modellteckning ingår, alltså teckning efter levande modell för att träna ögat och handen.

Varje läsår innehåller ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde, exempelvis foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Under året arbetar vi även med studiebesök och utställningar

Textilen visar screentryck under Öppet hus