Flera röster om att bo här

Ända från Piteå kommer Julia Niemi. Hon gick Konsthantverkslinjen – Textil och bodde på andra våningen i slottet. Så här tyckte hon om sin tid på Helliden.

juliacollage1

Allt jag ville var att komma bort från Norrbotten. Att söka någon utbildning norr om Gävle var inte att tänka på. Helst ville jag gå en utbildning med både textil och konst, då var ju Helliden perfekt för mig! Det absolut första jag slogs av när jag kom hit var den fina omgivningen. Jag kommer ihåg att jag tänkte, så skulle jag vilja bo! Sen är det ju rätt schysst att säga att nu ska jag hem till ”slottet”.

Sjukt mycket gjort!

Vi hänger mycket tillsammans och bara chillar. Dricker te i matsalen. Det är rätt skönt det med, att inte behöva göra en massa saker hela tiden. Det är så bra att det är så nära till alla lokaler, man kan verkligen jobba klart. Skulle det vara någon dag som alla håller på nere i textilen och blir trångt och köer överallt, så kan jag ju bara ta en paus och komma tillbaka senare när alla har åkt hem. Man får så sjukt mycket gjort!

Att bo på sin skola

Jag hade aldrig bott på internat innan, jag trodde att det skulle vara mycket jobbigare än vad det är. Typ att jag aldrig skulle få vara ifred och så, men så är det inte alls. Nu trivs jag som fisken i vattnet för det är så mysigt och alla människor här är så mysiga. Att köket oftast är en katastrof glömmer man snabbt bort. Jag är inte den som störs så mycket av ljud, jag tycker snarare att det är mysigt när det springs i trapporna på kvällarna. Förutom när det kommer andra grupper hit på helgerna ibland. De brukar tycka att pianot är väldigt intressant men är bara inte medvetna om att det står precis under min säng. Inte så schysst att vakna upp till ett ostämt piano klockan åtta en söndagsmorgon…

Mot Göteborg

Till hösten styr jag kosan mot Göteborg. Ut till havet igen, jag känner mig lite instängd här på inlandet. Det ska bli lite skönt att slippa bo på ett lyhört internat men det är klart att jag har lite separationsångest. Det är så många underbara människor som jag aldrig kommer att se igen. Alla kommer att flytta åt olika håll. Men det ska bli skönt med lite förändring ändå. Och ett renare kök

Text och bild: Josefine Wallström, Grafisk design 2010

Turtlesfantast med nära till toaletten

Albert är en av oss på trean. Hans krypin är tjugosexan. Ett lagom stort rum med ett litet fönster och ett försök till snetak här och där. Albert har flyttat 283 kilometer, från Nyköping till Tidaholm. Han har bytt kusten mot inlandet och Östersjön mot Vättern.

albertframsidalia

Konstnärligt basår

Han är 22 år, har en stor turtlesaffisch ovanför sängen och läser Konstnärligt Basår:
– Jag valde Konstnärligt Basår för att testa mina olika kunskaper på det konstnärliga planet. Vi läser många olika kurser, förra veckan hade vi keramik och innan dess har vi gjort allt från textil till akvarellmålning. Att bo på internat är ganska speciellt, det har både för- och nackdelar men det som är bäst enligt Albert är, hur klyschigt det än må låta, att man tillsammans bildar en stor familj.

Vägg i vägg

Sen var det ju det där med toaletterna, det är inte alltid det lättaste att dela toalett och städschemat för toaletten är sedan länge förlegat. Albert har även drabbats utav dubbel otur eftersom hans säng ligger vägg i vägg med toaletten som fyra stycken delar på. Med andra ord; han kan ta del av det mesta som sker där inne.
På golvet kan man hitta en hel del av Alberts erövringar, bland annat nordeadosan, en urdrucken redbull och en gammal vante som ett minne och ständig påminnelse om Tidaholms kallaste vinter, vintern-10. Med över tjugograder under nollan överlevde Albert den kalla vintern tack vare tv-spelen på tvåan, i det beryktade cigarrummet. I övrigt på kvällarna blir det mycket tv-serier och film, men när det står skräckis på schemat stannar Albert gärna på rummet med sina papper och pennor.

Bra förberedelse

Albert ser året på Helliden som en bra förberedelse till högre studier. Till hösten hoppas han på att komma in på Hyper Island eller Nackademien. Han har sökt Digital Graphics och kämpat med arbetsprover under våren, han har till exempel skapat ett troll. Så det är bara att hålla tummarna och hoppas på att beskedet är positivt.

Text och bild: Lia Merkel, Grafisk design 2010


Utvärdering internatet

Varje år utvärderar vi hur det är att på internatet. Här är några av de saker som kom fram förra året.

Sagt av eleverna om att bo på Helliden:

 • Frukosten är det bästa!
 • God lunch

Skulle du rekommendera framtida elever att bo på Helliden?

 • Absolut!
 • Utan tvekan. Bästa beslutet jag tagit.
 • Underbart att få uppleva att gå till dukat bord frukost, fika, lunch, kvällsmat
 • Bra att matsalen är öppen hela kvällen – en bra samlingsplats!
 • Nära till naturen
 • Maten är jättegod
 • Bekvämt, allt är fixat o ordnat, slipper laga mat, fixa Internet mm.
 • Närhet till skollokaler/verkstäder
 • Helliden har blivit som ett andra hem för mig! Trevlig personal o bra studiemiljö!

Några ord om att bo på Helliden

Grodor, Rådjur, Fika, Mackor, Vänner, Erfarenhet, Gemenskap, Bekvämt, Matsalshäng, Utvecklande, Tid till att studera, Tid att vara social, Fin skog, Studier, Insikt, Kul, Annorlunda, Lärorikt, Spännande, Miljöbyte, Bästa studiemiljön, Kaffe, Trevlig personal, Fika, Avkopplande, Sammanhållning, Kul, Nyttigt, Mysigt.


 Konstnärligt på elevhemmet

kristine

I slutet av augusti lämnade Kristine Soldal  Örebro för att testa vingarna i staden på T. Två timmar och tio minuter bort hamnade hon här på Helliden, i ett dubbelrum i den nyrenoverade delen av elevhemmet. Det var så sent som två veckor innan kursstart hon sökte till Grafikskolan, men när hon sedan fick reda på att det fanns en plats ledig på Grafisk Design hoppade hon på den istället:

”Jag var ute efter att arbeta på ett konstnärligt plan men mer idébaserat. Och det gör vi ju mycket på Grafisk Design, vi experimenterar, testar på nya sätt och olika sätt att uttrycka konst, det passar mig perfekt.”

Speciellt boende

Kristine är van vid full rulle och en ljudvolym något över det normala, med sex stycken bröder i bagaget är det ingen konstighet att bo många tillsammans. Hon trivs med den familjära och kravlösa stämningen på elevhemmet även om hon tycker att det är en, så att säga, ”speciell boendeform.” Elevhemmet är hennes hem, det är där hon bor, självklart ska det kännas rätt.

Stora tekoppar

Det är inte bara i skolan det gäller att vara kreativ. För när man bor i en stad som Tidaholm får man se till att hålla den nyskapande ådran konstant pulserande. För att underhålla sig själv gäller det att vara påhittig och ta vara på det man har. Men för Kristine har det varit mycket jobb under våren, arbetsprover och skoluppgifter har tagit mycket tid och när hon varit ledig har hon velat ta det lugnt och myst framför tv:n med stora tekoppar.
Det är de vardagliga sakerna hon kommer att minnas mest och sakna mest. Bara vänligt häng på kvällarna, för det är en speciell gemenskap på Helliden, det går inte att komma ifrån riktigt.

Text och bild: Lia Merkel, Grafisk design 2010