Från Tidaholm till The New York Times och egen studio

Amanda Berglund och Erik Kirtley

Grafisk Design 2010-2011

 

Amanda Berglund och Erik Kirtley hade från början ganska klart för sig att de ville arbeta med grafisk design.

— Jag gick estetiskt program på gymnasiet där jag tecknade, målade och fotograferade, berättar Amanda. Först ville jag faktiskt bli fotograf men så småningom kom intresset för grafisk design och illustration att ta över. Väl på Helliden fick jag också prova på allt möjligt. Det var ett ganska fritt upplägg med möjlighet att testa många olika tekniker.

När Amanda och Erik sökte sig till Hellidens folkhögskola var inte Facebook eller Instagram kanalerna för att hitta information om vad tidigare deltagare tyckt om en kurs.

— Då var personliga bloggar grejen, säger Erik. Det var bland annat på den vägen jag och Amanda lärde känna varandra.

På några av de bloggar de följde läste de positiva vittnesmål om kursen Grafisk Design på Helliden och förstod ganska snart att det var vad de letade efter.

Båda trivdes verkligen med att bo och studera i den miljön som är ett signum för Helliden som slottet, slottsparken och de fina lokalerna. Erik minns inte att att han någonsin hade söndagsångest.

— Jag fick snarare fredagsångest! Vardagarna spenderades på genomgångar, roliga uppgifter, äta måltider med klasskamrater och avslappnat kvällsarbete i GDs lokaler. När helgen väl kom kände jag mig ställd, vad ska vi göra nu?

Alla lokaler på Hellidens folkhögskola är tillgängliga kvällstid och på helger. Därför är det lätt för den som vill att fördjupa sig i studierna på egen hand och då ha tillgång till de resurser som används under skoltid. Så fredagsångesten gick bra att bota med lite häng i lokalerna under helgen.

Det Erik minns mest var att att upplägget skapade motivation och lust. Det handlade inte bara om att bli duktig på att skapa sådant som skulle kunna funka på en byrå. En stor del var också fri och utvecklade den egna förmågan att skapa kring konst på ett mindre styrt sätt.

Livet på folkhögskola är dock inte bara studier. En viktig del är internatboendet.

— För mig blev det ett slags flytta hemifrån i lightversion. Jag trivdes över förväntan med mitt rum.  Överlag upplevde jag hela tillvaron på Helliden som drömmig, minns Amanda.

Efter Helliden gick Amanda ytterligare ett år på folkhögskola och Erik läste distanskurser. Året därefter kom de in på ett högskoleprogram i design, men det kändes inte helt rätt. De sökte sig vidare och hamnade till slut på Konstfack i Stockholm där de sedan tog kandidatexamen i grafisk design och illustration. När studierna var över lämnade de Stockholm för att mellanlanda i Eriks hemstad Falkenberg. Där påbörjade de arbetet med att bygga upp en egen verksamhet. Idag bor de i Malmö och driver tillsammans designstudion Bukett Grafik. Amanda arbetar även som redaktionell illustratör åt svenska och internationella tidskrifter.

Att starta eget kräver en del tålamod och prövningar, men ett uppdrag leder ofta till ett annat och till slut börjar bollen rulla. Ofta är det slumpen som driver saker framåt. Ett exempel på det var kontakten de fick med Rian designmuseum i Falkenberg, där de verkligen fick möjligheten att testa och utveckla sina förmågor när de jobbade på museets nya grafiska profil och publikationer. Ett annat roligt och spännande uppdrag drog Amanda in:

— Efter examen mailade jag ut min portfolio till olika tidskrifter i Sverige och utomlands. Plötsligt en dag fanns det ett mail i min inbox från The New York Times om att illustrera åt en kolumn under ett halvår. Ibland måste man bara chansa, man vet aldrig vad som händer!

Webbsidor

Bukett Grafik: bukett.studio

Amanda Berglund: amandaberglund.com

Erik Kirtley: erikkirtley.com