Fördjupningsår kreativa yrken, distans, med start vårterminen 2026

En  utbildning i projekt, marknadsföring och företagande. Detta är en överlevnadskurs för den kreativa människan. Kulturarbetare samlas och lär sig mer om samtidens kultur- och konstscen.

Du är en kulturarbetare som vill utvecklas och utmanas i ett kreativt sammanhang. I kursen får du utveckla innehållet och uttrycket i ditt arbete i samarbete med våra erfarna handledare. Praktiska moment är bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik och presentationsteknik.

Det är inte viktigt vilken teknik du valt för ditt kreativa uttryck. Vi har haft deltagare som arbetar med bild, fri konst, dans, musik, teater, skulptur, silversmide, keramik, design, fotografi, författande och grafisk form. Vi ger dig ingen teknisk utbildning inom din kreativa syssla utan fokuserar på innehållet. Under större delen av året har du handledning. Vi visar dig hur du får resultat och hur du når ut.

Kursen ger en bred yrkesförberedande orientering om kulturarbetets villkor. Det ingår också en kurs i konst och estetik som ger dig kunskaper om den samtida konstscenen. Utöver det får du praktiska kunskaper inom företagsekonomi, finansiering, marknadsföring, arbetsmiljö och om hur du väljer att presentera dig själv som kulturarbetare.

Kursmål

Målet med kursen är att förbereda deltagarna för självständig yrkesverksamhet inom konst/kulturområdet. Kursen kan vara en påbyggnad efter avslutade studier eller förberedande för högre studier på en nationell eller internationell nivå. Du kan också ha ett år som ger tid för egen utveckling. 

Lärare i kursen

David Carlsson är keramiker med MFA från HDK 2005. David har lång och bred erfarenhet av olika sätt att arbeta inom keramikeryrket. Parallellt med sin egen konstnärliga verksamhet har han arbetat som lärare på HDK-Valand i tio år. David har arbetat på Helliden sedan 2023 och är tillsammans med Ylva Svensson Borg kursansvarig för FKY. 

Ylva Svensson Borg är konstnär och författare utbildad i Mönsterdesign och grafiska tekniker på Formakademin, samt i Kreativt skrivande på bl.a Österlens, Kalix och Gotlands Folkhögskolor. Ylva har arbetat som lärare på Helliden sedan 2020 och är kursansvarig för FKY tillsammans med David Carlsson. 

Katarina Botwid är Keramiker med MFA från HDK, 1997 med egen konstnärlig praktik och ateljé. Katarina är också keramikarkeolog med en Filosofie doktorsexamen från Lunds Universitet 2016 med inriktning mot ett tvärvetenskapligt hantverksperspektiv. Hon har arbetat som keramiklärare på Helliden sedan 1996, hon har också varit med och utvecklat våra distanskurser för kreativa yrken sedan 15 år. 

Studieplanering

Kursen är en distanskurs utan närträffar. När gruppen är intresserad gör vi frivilliga studieresor. Då besöker vi utställningar, kooperativ, enskilda kulturarbetare, öppet hus eller annat som är intressant för gruppen. Resan bekostar du själv. 

Vi arbetar med plattformen Google Workspace och Google Classroom. Den är enkel att använda och du får en ordentlig genomgång av plattformen i skolstarten. Du behöver en bra uppkoppling, headset och dator. Kontakten med din grupp och dina lärare är viktig och sker genom digitala möten och chattar.

Du behöver planera för att varje vecka delta i måndagsmöte och introduktioner. I uppgifterna har du möjlighet att arbeta enligt ditt eget schema men med tydliga deadlines. Några gånger under läsåret bryts schemat för intensivare veckor.

Ekonomi

Avgiften för kurslitteratur är ca 400 kr per år vilket utgörs av kostnaden för Moderskeppets digitala resurser som vi använder oss aktivt av i kursen. Moderskeppet köper du till studerandepris genom skolan efter kursstart.

Deltagare i distansutbildningar betalar ingen serviceavgift. Du betalar bara avgift vid närträffar på Helliden. Du som går på en distansutbildning är inte olycksfallsförsäkrad genom Hellidens folkhögskola. Vid eventuella närträffar på Hellidens folkhögskola betalar du ditt eget material samt en avgift på 140 kr/dag. I avgiften ingår lunch, fika och vissa material- och servicekostnader. 

Omfattning, studiemedel och antagningskrav

Kursen omfattar ett läsår med start i januari och slut i december. Kursen är på heltid (100%) och berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. För att söka till kursen ska du ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande samt grundläggande kreativ utbildning eller annan dokumenterad erfarenhet.

Följ oss på Instagram
#fkyhelliden

Har du några frågor eller funderingar, skriv till [email protected]

Ansökan, så här gör du

Ansökan skall innehålla ett personligt brev samt arbetsprover. I ditt personliga brev vill vi att du berättar vad du har gjort i ditt skapande tidigare. Beskriv dina mål med kursen och dina förväntningar på studierna. Du ska också berätta hur du har tänkt att arbeta under året. Ditt personliga brev skall vara minst en och högst två A4- sidor långt (normalt typsnitt 12p)

Arbetsprover innebär att du lämnar in fem till tio bilder/länkar av egna kreativa projekt. De ska vara representativa för ditt arbete. Du som vill lämna arbetsprover i form av ljud eller video-filer infogar en länk till varje projekt i dokumentet. I anslutning till länken gör du en kort beskrivning av projektet. Varje foto/länk ska läggas på en egen sida i samma dokument som ditt personliga brev. Du som arbetar med text kan bifoga exempel på ditt skrivande, begränsa dig då till ca 10 000 tecken.

Du lägger arbetsproverna direkt efter det personliga brevet följt av dina betyg och intyg. Sammanställ alla dokument i en pdf.

Din ansökan ska innehålla

  • personligt brev där du motiverar varför du vill gå kursen ”Fördjupningsår för kreativa yrken”
  • arbetsprover där du visar dina kreativa uttryck
  • kopior på dina betyg och intyg

Dina dokument ska laddas upp som en (1) digital PDF. Namnge PDF-filen med ditt eget namn enligt principen: efternamn_förnamn.pdf

Du kan använda denna tjänst. Här kan du både omvandla olika filformat till PDF och lägga samman dem.

Sista Ansökningsdag är 15 oktober 2025 

Ansökan har inte öppnat än.

Besked om antagning ges i början av november.

Terminstider
Vårterminen pågår måndag 12 januari – onsdag 27 maj 2026.
Höstterminen pågår från v. 34 – v. 51, 2026.
(Sportlov v. 7, Påsklov v. 14, Höstlov v. 44)

Läs mer om hur antagningsprocessen går till