sprayburkar och schabloner

Graffiti Grafik!

På kursen Graffiti Grafik! får du möjlighet att under ett år lära dig att skapa måleri med sprayburkar och göra det som allmänt kallas för graffiti eller gatukonst. Det finns flera olika sätt att göra gatukonst på men huvudsakligen kommer vi att jobba med schablon-graffiti på temporära väggar utomhus och på målarduk inomhus.
Parallellt kommer du också att kunna lära dig hur man gör konstgrafiska upplagor med flera olika tekniker.
Tidaholm har en verkstad som är internationellt framstående som en av de bästa verkstäder för att göra litografier vilket är en teknik där man trycker bilder från en sten. Utöver detta kommer ni att få lära er andra tekniker som linoleum och träsnitt, koppartryck och serigrafi.

verkstadsinteriörer
Vad som är mer unikt är att du därutöver kommer att lära dig en kombination av både dessa arbetsmetoderna där du lär dig trycka grafiska upplagor genom att överföra schablon-graffiti till stenar som vi trycker från.

Du får under ledning av erfarna lärare/konstnärer också erbjuda schemalagda veckor med mer traditionella konstnärliga verktyg som tekning och måleri.

Utbildningen kräver inga andra förkunskaper än att du är intresserad av bildkonst men kommer inte heller att ge dig undervisning i bildkonstens grunder.

verkstadsinteriörer

Verkstaden

All undervisning kommer att ske i den konstlitografiska verkstaden som ligger på Vulcanön i centralaste Tidaholm. I verkstaden får varje deltagare en egen arbetsplats både i målarateljé och det som kallas för ritverkstaden.
Som deltagare har du sedan tillgång till din arbetsplats dygnet runt vilket ger dig obegränsade med egen tid till eget arbete.

Till Litografiska verkstaden är det knappt 2 minuters promenad från busshållplatsen och ca 20 minuters gångväg från Hellidens folkhögskola. Det kan vara rekommenderat att skaffa sig en cykel om man ska vara internatboende på slottet.

sprayburkar i olika färger

Under de tekniska introduktionerna ingår visst kursmaterial och efter detta får ni möjligheten att köpa på verkstaden eller i ”boden”.
”Boden” är skolans egen lilla butik och ska tillhandahålla de mest nödvändiga verktyg och material som kurserna kräver och drivs därför inte i syfte att gå med vinst utan för att hålla nere kursdeltagarnas kostnader så mycket som möjligt.
Genom boden kan man också göra egna beställningar om det är något den inte har.

 

Kursinnehåll

Grafik (litografi, koppargrafik, träsnitt och serigrafi).
Graffiti (spraykannor och squezeers)
Litograffiti (ovanstående tekniker i kombination)
Måleri (akvarell, akryl, olja).
Teckning (blyerts/grafit, kol, tusch).
Modellstudier (tekning efter modell).

Så här gör du när du ansöker.

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill gå och lite om dig själv.
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Ansökan öppnar den 15 februari

Vill du ansöka via post klickar du här.

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Boende och plats

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

 Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett livfullt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på sluttningen över Tidaholm.Folkhögskolan har i dag ca 200 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av  Blåpbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!