Det händer på grafisk form & illustration

Vi bjuder ofta in föreläsare till skolan och har gästlärare som alla själva är yrkesverksamma, som formgivare, illustratörer, skribenter… Och när vi hittar en intressant utställning eller vill besöka världen åker vi på studiebesök. Det är viktigt att träffa, lyssna och lära från de som redan jobbar med det vi studerar, men också att hämta inspiration och intryck utifrån, från så många områden som möjligt. Det här har vi gjort i år och tidigare år…


Rörliga bilder — Från analogt till digitalt

Vi satte fart på bilderna med hjälp av  zoetrope, flip motion och gifar.


Nu blommar det på GD

Temat är växtlighet och typografi och ateljén är fylld av blommor, grenar, löv… Vår gästlärare är Lidia Blomgren som efter hon gått på Helliden, studerat vidare på HDK och nu arbetar som grafisk formgivare och illustratör. Så här presenterade Lidia sin vecka för våra deltagare: “Mitt namn är Lidia Blomgren och jag är grafisk formgivare och illustratör. Jag arbetar på frilansbasis i Göteborg med huvudsaklig inriktning mot illustrationer för tidskrifter och bilderböcker. Mitt arbete består även av formgivning av förpackningar, bokomslag och mönster för tapet och textil. Jag älskar att jobba i serier och kollektioner, särskilt när det kommer till mina egna projekt. Detta berättar jag gladeligen mer om för er under mitt gästspel på Hellidens folkhögskola.”

Lidias portfolio hittar du här.

 


Mot Helsingfors och form och design och så tar vi Fotografiska i Stockholm på vägen. Årets reskassa räcker till 5 dagar på resande fot. Kiasma och Designmuseet står på programmet, bland annat :)

 


Designern och formgivaren Alexandra Nildén gästar Grafisk design i några dagar, så här veckan innan öppet hus. Vi jobbar med illustration, digitala collage och affischer. Filmaffischer blev resultatet av veckans formmässiga utforskningar.

Alexandras saker hittar du här: flaflexa.com

 

 


Linda Gimle från Djura bok och pappersverkstad, är här och har en intensiv vecka med bokbinderi och papperskunskap. Många vikningar och häftningar blir det :)

För att inte tala om underbara papper…

 


Välkomna Ola, Jesper och Daniel! Nu är det dags för er fjärde gästlärarvecka för det här läsåret. Flera gånger under läsåret landar Fält hos oss här på Grafisk design. Fält arbetar konceptuellt med både enskilda företag och organisationer, både  med print och digitalt, framförallt inom kulturområdet.

De gästar oss för att arbeta med grafisk design, typografi, koncepttänk, arbetsprocesser inom formgivning och kommunikation, programhantering i Illustrator och Indesign…


 

Spoken word

Tre dagar med workshops i berättande, rytm, rim och spoken word. Att läsa upp, presentera, jobba snabbt, jobba med orden, kreativitet och att uttrycka sig. Matiss Silins, spokenwordartist och språkbråkare leder oss i alla övningar och inspirerar. En bra vecka i februari helt enkelt.


Banksy  – vår tids Andy Warhol?

Om Banksy och gatukonst, eller om vem som får uttrycka sig i det offentliga rummet. En onsdag i januari gästade Tobias Barenthin Lindblad oss. Tobias är redaktör och skribent på förlaget Dokument Press och föreläser om graffiti, gatukonst och urbanitet.

Banksy är idag en av världens mest kända konstnärer. Om konst kan definieras som något som provocerar, vänder upp och ner på sanningar och får oss att tänka så kan man inte bli mer konstnär än Banksy. Han provocerar, vänder upp och ner på accepterade sanningar och får oss att tänka. Han får oss att läsa världen med nya ögon.

Banksys verk säljer inte bara dyrt på auktioner. Hans olagligt uppförda verk, skadegörelse enligt lagboken, genererar så mycket turism att både Melbourne och Bristol skyddar dem. Om Banksy sprejar på ditt hus ger det ett verk med ett uppskattat värde på ett par hundra tusen, kanske en halv miljon kronor. Banksy skapar stora ekonomiska värden. Men Banksy
kritiseras också för att bidra till gentrifiering. I över tio år har Banksy hållit ställningarna som vår tids Andy Warhol.

Tobias gav oss en fascinerande inblick  och helt nya tankar om det offentliga rummet och den hemlighetsfulle konstnärens skapande.


Illustration med Henning

Vi jobbar en vecka med illustration, photoshop och bildidéer tillsammans med vår uppskattade och återkommande gästlärare Henning Cedmar Brandstedt. Henning är illustratör och hans illustrationer återfinns i barnböcker, tidningar & kunskapswebb,i läroböcker & vetenskapliga artiklar, på teater, i reklam & t.o.m. på radio. Han har jobbat med stora och etablerade aktörer och med små och kvicka. Ofta är det bilder för barn och unga, bland annat för Kamratposten. Se mer vad Henning gör när han inte är här: henning-cedmar-brandstedt.se

 


Gästföreläsare Pieter ten Hoopen

Fotograf Pieter ten Hoopen gästar oss här på Heliden sista veckan i december. Pieter är både  tidigare elev (grafisk design) och  återkommande gästföreläsare här på Helliden. Just nu är Pieter aktuell med boken och filmen Hungry Horse.

Pieter kom till Sverige från Holland 1998, och gjorde sig snabbt känd som en av landets allra främsta dokumentärfotografer. Motiven har inte sällan handlat om krigs- och katastrofområden runtom i världen. Prisbelönt och en fantastisk berättare.


Vi åker till HDK – öppet hus

29 november öppnade HDK portarna och ville visa vad som pågår på alla utbildningar. Vi stämde träff med Unni, Lotten, Pauline, Elin  och Tor, som gick hos oss innan de gick vidare till Designutbildningen på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. De blev ordentligt pumpade på information om hur det var att gå där, skillnader och likheter, bra att tänka på och vi fick så bra svar! Tack för att ni tog er tid och vi syns snart.


Serier, makt och rasism

Jonas Hassen Khemiri berättar om språk, rasism, makt och författande. Om att lyckas, om att gå på Handels och att hoppa av, om att misslyckas som rappare. En himla bra föreläsning! Samma vecka gästades vi också av Lisa Ewald, serietecknare, normkritisk, underbart rolig  och aktuell med boken “Allt kommer bli bra”


Norm.alt och marknadskommunikation – på samma dag

Vi kollar in utställningen Norm.alt på Skövde konsthall…  “hur mycket av vår identitet som man eller kvinna som är konstruerad av yttre attribut som kläder, rörelsemönster och kroppsbehåring.” Citat Heidi Lunabba

Foto: Skövde konsthall


Inhouse-byrå

Vi åker också till Sveriges snyggaste kontor (?) hos Sveriges snabbast växande internetföretag. Det är dags för studiebesök på Inexchange i Skövde och deras inhousebyrå.

inexchange_kontor_665

Vi träffar marknadsansvariga Maria Biederbeck, deras Grafiska formgivare Fherat Deniz Fors och skribent Maria Thordardottir.

Tack för kaffe, godis och ett fint studiebesök!


 I taket lyser stjärnorna

Vi börjar höstterminen med att bjuda in Johanna Thydell, författare till I taket lyser stjärnorna. Hon berättar om hur hon arbetade för att förverkliga sin dröm om att bli författare, hur det var att slå igenom ung och sedan följa upp en succé.

johannathydell      thydell-johanna-i-taket-lyser-stjarnorna