Grafikskolan

Grundläggande utbildning i grafik, främst litografi. Måleri, modellteckning och konst- och kulturhistoria är viktiga moment. Det självständiga bildskapandet står i centrum och experimentellt konstnärligt arbete genomsyrar verksamheten.

Hellidens Grafikskola ligger på Vulcanön i Tidaholms centrum, några kilometer från Helliden. Vi håller till i en del av de industribyggnader som en gång tillhörde Vulcans tändsticksfabrik. Detta ger skolan en alldeles egen charm.

Alla deltagare har en egen plats både i grafik- och målarateljéerna. Grafikverkstad och målarateljéer är öppna dygnet runt med obegränsad möjlighet till eget arbete.

Litografi, koppargrafik och screen
Vi undervisar i alla traditionella konstgrafiska tekniker men litografi är vår specialitet som vi är mycket stolta över. Hellidens Grafikskola är faktiskt ensamma i landet att ge konststuderande en heltäckande utbildning i litografi. Skolan har vid sidan av de egna lärarna ett system med gästlärare, väletablerade konstnärer, som tillför undervisningen nya kreativa injektioner. Alla deltagare har en egen plats både i grafik- och målarateljéerna på övervåningen.

Grafikverkstad och målarateljéer är öppna dygnet runt med obegränsad möjlighet till eget arbete. I anslutning till grafikverkstaden finns en handpappersverkstad där det finns möjlighet att tillverka eget tryckpapper eller arbeta mer fritt med ”paper art” efter att kursveckor i “pappershuset” avslutats.

Studieresor
Skolan gör en del arbets- och studieresor för att ge deltagarna ökad kunskap om svensk och internationell konst samt för att ge inspiration till det egna skapandet. Kostnaden för resor och arbetsmaterial står du för själv. Genom att skolan varje år ger ut en elevmapp med grafiska blad brukar dock resekostnaderna aldrig bli något problem.

Hellidens Grafikskola har också ett brett internationellt kontaktnät.

Inte bara en konstskola
Grafikskolan är inte bara en konstskola utan också en kollektivverkstad för yrkesverksamma konstnärer. Dessa kan komma resande till Tidaholm från alla Sveriges hörn men också konstnärer från andra nationer och andra världsdelar kommer hit för att jobba med sin konst. Andra köper tjänster av oss och låter vår mästertryckare ansvara för den tekniska processen vid tryckning av en upplaga.

Knuten till verkstaden finns en konsthall både samtida och historisk grafisk konst som visar fem till sex utställningar årligen.

 

Valbara veckor
Varje läsår innehåller även ett antal veckor med valbara kurser, under dessa kan du antingen fördjupa dig ytterligare i ett intresseområdet, som t.ex. foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: teckning, litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, konflikthantering, screentryck, keramik, portfolio och friluftsliv.
Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Antagningskrav
Du behöver ingen tidigare erfarenhet.

Så här gör du när du ansöker.

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill gå och lite om dig själv.
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Ansökan öppnar den 15 februari

Vill du ansöka via post klickar du här.

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Boende och plats

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

 Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kursaer, innehållet variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foilk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på sluttningen över Tidaholm.Folkhögskolan har i dag ca 200 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av  Blåpbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!