Grafikskolan konstnärs fortbildning

En kurs där du har tid och resurser att utvecklas som konstnär. Du kan grafikens grunder och nu vill du fördjupa dig i grafik och/eller annan liknande konstform. Vi ser gärna att du vill arbeta för ett breddat uttryck , arbeta gränsöverskridande och utvecklas utifrån en grund i grafik.

Studieekonomi

Fördjupningskursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

Du är verksam konstnär eller konststuderande med en grundkunskap om grafik. Här får du fördjupade kunskaper i konstnärliga grafiska tryckmetoder med tyngdpunkt på litografi. Kursen vänder sig både till etablerade konstnärer som vill bredda sina uttrycksmöjligheter och utveckla ett eget experimentellt konstnärligt arbete samt till konststuderande som vill utveckla sitt konstnärskap med inriktning på litografi.

Ämnet grafik koncentreras främst kring litografi. Du får också arbeta med koppargrafik, screentryck, träsnitt och foto- och databaserade metoder.

Hellidens Grafikskola ligger på Vulcanön i Tidaholms centrum, några kilometer från Helliden. Vi håller till i en del av de industribyggnader som en gång tillhörde Vulcans tändsticksfabrik. Detta ger skolan en alldeles egen charm.

Alla deltagare har en egen plats både i grafik- och målarateljéerna. Grafikverkstad och målarateljéer är öppna dygnet runt med obegränsad möjlighet till eget arbete. I anslutning till grafikverkstaden finns en handpappersverkstad där det finns möjlighet att tillverka eget tryckpapper eller arbeta mer fritt med ”paper art”.

Studieresor

Skolan gör en del arbets- och studieresor för att ge deltagarna ökad kunskap om svensk och internationell konst samt för att ge inspiration till det egna skapandet. Kostnaden för resor och arbetsmaterial står du för själv. Genom att skolan varje år ger ut en elevmapp med grafiska blad brukar dock resekostnaderna aldrig bli något problem.

Hellidens Grafikskola är även tillsammans med Litografiska Akademien värd för det internationella Lito Symposiet och har ett brett internationellt kontaktnät skolan kan erbjuda studentutbyte med flera europeiska länder.

Fördjupningskursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

Antagningskrav

För att söka till Fördjupningskursen ska du ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Tidigare konstnärlig utbildning eller konstnärlig verksamhet är inget krav men en merit.

Så här gör du när du ansöker.

  • Ett personligt brev där du beskriver dina mål med kursen, ett cv med tidigare utbildningar och ev utställningar.
  • 5-7 bilder på arbeten du gjort.
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Ansökan öppnar den 15 februari

Vill du ansöka via post klickar du här.

 Vad händer när du klickar på ansök?

du kommer då till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en oss eller en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera och ändra.

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Boende och plats

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

 Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kursaer, innehållet variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett livfullt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på sluttningen över Tidaholm.Folkhögskolan har i dag ca 200 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av  Blåpbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!