Konsthantverk grund

Välkommen till ett spännande år med massor av konsthantverk, nya vänner och högvis med erfarenheter. Konsthantverk Grund är kursen där du får en start i flera olika hantverk, hela vägen från skiss till snygga foton på dina verk.

Att kunna skapa vackra ting har varit beundrat av människor i alla tider. Alltifrån bruksföremål till unika konstverk. Den här kursen låter dig prova flera olika konsthantverk, silversmide, keramik och textilhantverk och dessutom får du lära dig om teckning och fotografering. Vi arbetar i en anda av tradition och med en medvetenhet om miljö och framtid. Delkurserna i teckning och fotografi är inriktade mot dina behov som konsthantverkare och vi arbetar med uppgifter där delkurserna integreras med varandra. En uppgift kan börja med att du skissar idéer på teckningslektionen, utvecklar och genomför dem i tekniken och avslutar med att fotografera i studion.

Vi börjar kursen med tre veckor med massor av konsthantverk. En vecka silversmide, en vecka keramik och en vecka textiltryck. Dessa veckor arbetar du med veckans teknik, hela veckan. Sedan fortsätter terminen med att du växlar mellan konsthantverkstekniker men nu även med tid för skissteknik och fotografering.

 

Du får en stabil grund och massor av praktisk erfarenhet. Våra verkstäder och ateljéer är välutrustade och mysiga och du kan jobba där dygnet runt. Vi har duktiga, erfarna lärare som har lång erfarenhet och kunskap i att arbeta med utbildning av konsthantverkare. Det är en grundkurs så du behöver inga arbetsprover för att söka men vi vill att du skriver ett brev där du berättar varför du vill gå kursen och kort, kort om vem du är.

På kursen blir du en del i en gemenskap där glädje och konsthantverk står i centrum. Vi arbetar öppet och kreativt i en atmosfär där det finns plats för alla.

Konsthantverk på Instagram

Silversmide och smyckekonst

Du får lära dig grunderna i silver- och metallsmide och smyckeskonst: lödning, sågning, filning och polering, sandgjutning, enklare steninfattning, titanfärgning och emalj. Alla moment utgår från en hantverkares perspektiv.

Keramik

Du får lära dig grunderna i keramik: tumning, kavling, drejning, dekor och glasering. Genom vår vedbrännarprofil lär du dig att använda lera och eld på ett hållbart och traditionellt sätt.

Textil

Du får lära dig grunderna i olika textila hantverk: textiltryck med fotoschablon, rapportering, färgning, sömnad/broderi, tovning och stickning/virkning, materiallära och hållbar resursanvändning.

örngott

Skiss- och dokumentationsteknik

Du får grundkunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. Du får också lära dig att skissa i olika material och tekniker.

Kroki- och modellteckning

Kroki- och modellteckning efter levande modell för att träna ögat och handen ingår också.

Särskilda aktiviteter

Varje läsår innehåller även ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde, exempelvis foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde

Antagningskrav

Du behöver ingen tidigare erfarenhet konsthantverk.

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill gå och lite om dig själv.
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )

Så här gör du när du ansöker.

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan ocj lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera.

ANSÖK HÄR.

Vill du ansöka via post klickar du här.

Kurstid 2019-20 och sista ansökningsdag

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 21 augusti 2019 – 5 juni 2020

Sista ansökningsdag  2 maj 2019

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!