Sommarkurser 2019

Vill du ägna en vecka till något du verkligen tycker är roligt, lära dig något nytt eller fördjupa dig i någonting du redan kan? Sök till en sommarkurs på Helliden. Har du frågor omkring kurserna eller hur du ansöker ring till skolan 0502-17800 eller maila på exp@helliden.se  I år kan du söka följande kurser:

Kurs i Urban Sketching

Urban sketching har blivit en global rörelse inom teckning under den senaste tio åren och är till för alla som vill lära sig att utveckla sitt tecknande. I denna kurs kommer du att få lära dig om de material som en urban sketcher använder, hur man tecknar arkitektur och komponerar stadslandskap i perspektiv, tecknar folk i rörelse och hur man kan bli bekväm i att teckna i det offentliga rummet. Vi kommer att göra utflykter till olika platser inom Tidaholm, Skövde och Hjo och teckna både inomhus och utomhus. Kursen är lämplig för dig med lite eller mycket erfarenhet inom teckning. Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledaren Linda Thomas är konstnär och jobbar som lärare på Hjo folkhögskola. Varje sommar anordnar Linda SketchWalks, dagskurser i urban sketching i Hjos vackra parker och hamn.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Graffiti för seniorer

Graffiti för seniorer är en kurs som riktar sig till dig som har uppnått pensionsålder, är pensionär eller förtidspensionerad.
Graffiti som fenomen kommer ursprungligen från Amerikas fattiga områden men var vanligt förekommande redan när Romarnas imperium sträckte ut sig över stora delar av Europa. Ordet graffiti betyder ungefär rista eller skriva och användes också på den tiden olovligt på offentliga platser. Med måleri och text förtalade eller förskönade man lokala affärsmän och skvallrade om politiker och ovänner etc.
Under kursveckan kommer du att få lära dig lite olika trick och tekniker för hur du ska använda sprayburkar med färg till måleri i stort format utomhus. Du kommer även att ges möjligheten att prova på att teckna med så kallade ”squeezers” som är vanligt förekommande när man gör så kallade ”tags”.

I kursavgiften ingår sprayburkar med färg, latexhandskar, munskydd, squeezers, möjligheter att skära till stenciler, jättemycket kaffe och gott fikabröd, socialt umgänge och skratt.
Vi hoppas på sol då vi kommer att vara utomhus och beroende på väder så får man anpassa sig men det är ändå viktigt att du väljer kläder som du inte är rädd om att få färg på. Vi kommer att hålla till på Vulcanön, mitt i Tidaholm, mellan litografiska verkstaden och Tidaholms museum.

Kursledare är JM Schmidt, konstnär och lärare på Hellidens folkhögskola samt projektansvarig koordinator på Litografiska Akademin.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

 

Screentryck, papper och bokbinderi

Kursen inleds med en genomgång av screentrycksteknik, där du får skapa egna mönster och trycka på papper. Andra delen av kursen handlar om bokbinderi och limning där du får göra dina egna skriv- och skissböcker och album i olika bokbinderitekniker. Du kommer att få lära dig grunderna i bokbinderi och screentrycksteknik, om papperets egenskaper och att arbeta med papper som material. En intensiv vecka med mycket roligt praktiskt arbete!
Tillgång till båda verkstäderna finns hela veckan, även på kvällstid.

Kursen passar dig som är nybörjare men även dig som har förkunskaper inom screentryck eller inom bokbinderi. Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledare är textilkonstnär Alexandra Nildén och Linda Allard Forsman, handbokbindare från Djura Bok & Pappersverkstad.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Yoga för alla

 

Nyfiken på yoga? Vi prövar olika former av yoga, allt från stilla yin till flödande vinyasa. Vi går igenom meditationer, avslappnings- och andningsövningar vilka man kan använda i sin vardag. Vi lyfter och har workshops i anatomi och lär känna våra kroppar ur ett yogiskt perspektiv. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare är Maria Falk Larsson, yogainstruktör och lärare på Hellidens folkhögskola.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 175 kr för kursen, önskas logi se information ned under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Silversmide

IMG_1403

Silversmide med inriktning på smycketillverkning. Både nybörjare och mer erfarna är välkomna till kursen. Vi arbetar med olika metaller som silver, mässing och koppar. Vår silversmidesverkstad är väl utrustad, men om du planerar att arbeta med någon speciell teknik är det bra om du kontaktar skolan innan du bekräftar din anmälan, så att du säkert vet att vi har den utrustning m.m. du behöver. Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

Kursledare är silver- och guldsmeden Fredrik Lundberg.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

Kurs i måleri

Kursen vänder sig främst till dig som redan har grundläggande kunskaper i måleri oavsett vilken teknik som du vill arbeta med under kursen. Kursen fokuserar på personligt gestaltande, med individuell handledning och gemensamma genomgångar. Utifrån önskemål och behov förekommer även teknikövningar i akvarell, akryl, olja, blyerts/kol mm.
Vi arbetar i skolans stora målarsal, i Hellidens slottspark och i Tidaholms omgivningar. Någon av kursdagarna samåker vi till Hornborgasjön, Gudhems klosterruin eller till Hjo.
Ytterligare information om utrustning mm. får du efter anmälan.
Det är viktigt att du i din anmälan bifogar ett personligt brev där du berättar om dina önskemål och förväntningar på kursen samt om dina förkunskaper, konstnärliga erfarenheter och eventuella tidigare kurser. Väljer du att skicka brevet via mail kan du göra det direkt till Björne Åslund: bjorne@skolahelliden.se

Kursledaren Björne Åslund är konstnär och lärare på Hellidens folkhögskola.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Antagningarna görs kontinuerligt, men efter 30 juni antas deltagare i mån av plats.

Litografi

Grundläggande kurs i litografiskt handtryck från sten. Vi skapar bilder i svart/vitt och färg. I kursen ingår preparering och teckning på sten, etsning och dess kemi samt tryckning. Kursen är förlagd till vår välutrustade Grafiska verkstad i centrala Tidaholm. Kursinternatet och matsalen ligger på Helliden, cirka 2 km från verkstaden.

Kursledare är Bill Haberman, master printer, konstnär och lärare på Hellidens folkhögskola och Hjo folkhögskola.

Kurstid: 5 – 9 augusti
Avgift: 2 575 kr för kursen, önskas logi se information nedan under Priser
Anmälan: Sista anmälningsdag är 15 juni

 

Hellidens folkhögskola

Hellidens folkhögskola ger folkbildning i en kreativ och utvecklande miljö. Folkhögskolan har en tydlig profil fri från alkohol och andra droger. Blå Bandet, som äger och driver Helliden, är en nykterhetsorganisation som arbetar för ett tryggt samhälle fritt från alkohol och andra droger där alla människor har lika värde.
Hellidens slott ligger cirka 2 km från Tidaholms centrum i en härlig miljö med vidsträckt utsikt och skogen inpå knutarna.
Boendet på skolan är enkelt. Köket har gott renommé och det finns alla möjligheter att få god och bra specialkost om du behöver det.

Priser

Kursens avgift är en anmälningsavgift som också täcker kostnader för måltider (förmiddagsfika, lunch, kvällsmål, kvällsfika) samt visst gemensamt material.
Om du vill bo på skolan betalar du dessutom en logiavgift. Avgiften innefattar logi i enkel- eller dubbelrum samt frukost. Sänglinne och handdukar ingår. Övernattning sker i rum med enkel standard, med dusch och toalett i korridoren. Logikostnad: enkelrum 2 000 kr, dubbelrum 1 600 kr. Till Blåbandister ger vi 10 procent rabatt på alla kurspriser.

Alla avgifter betalas före kursstart. Om du lämnar återbud till kursen får du tillbaka de avgifter som betalats in, men kommer återbudet senare än 14 dagar före kursstart återbetalas allt utom 500 kr.

Visst gemensamt grundmaterial ingår i avgiften. Det material du behöver därutöver kan du köpa i skolans välsorterade butik.                      

Anmälan och antagning

Anmälan till sommarkurserna gör du genom att fylla i detta formulär. Efter sista anmälningsdatum antas deltagare i mån av plats.

Du kan även kontakta skolan via telefon 0502-078 00 eller epost exp@helliden.se

Till några kurser har vi fler sökande än platser. Om du har sökt en sådan kurs kan du få besked om att du inte kommit med i den första antagningen och att du placerats på reservlistan. Vi ger sedan besked så snart som möjligt om du tilldelas en reservplats.

Kursen genomförs om vi får tio eller fler deltagare.