Textiltryck, distans

Färger, mönster och former, vi är omgivna av dem och de gör oss gott! Är du en av oss som vill göra egna mönster och textiltryck, för ditt nöjes skull eller för att sprida till andra? Det här är en kurs för dig som på distans vill lära dig att göra egna textiltryck. Du får lära dig olika trycktekniker, hur du utformar dina mönster och hur du når det bästa resultatet.

Fån hösten 2019 kan du studera textiltryck på distans hos oss. Vi har länge haft en bra textilutbildning och har en mycket fin textilverkstad som du kommer att få möjlighet att använda.

Med rakeln pressas färgen genom väven där inte fotoschablonen hindrar. Foto, Susanne Bosiö

Viktigt i kursen är samtalet, ett öppet samtal i en textbaserad chatt mellan er deltagare där ni alltid kan samtala med varandra och fråga om hjälp. Våra lärare finns även de med i samtalet så hjälp o råd är aldrig långt borta. Våra distansverktyg bygger på Googles teknik och är inte mer komplicerade än Facebook eller andra moderna samlingsplatser.

Det kommer även att bli några närträffar då du kommer till Helliden för genomgång av vissa moment tex tillverkning av fotoschablon och kan trycka i vår textilverkstad.

Praktiskt så är kursen upplagd med videogenomgångar som ni har tillgång till under kursen och kan se flera gånger på den tid som passar er. Till varje genomgång finns även ofta en uppgift att arbeta med.

i kursen ingår.

  • olika trycktekniker som stämpeltryck och screentryck med skurna schabloner och fotoschablon.
  • färg och färgkombinationer
  • Mönsterteori
  • ideer och inspiration
  • olika sätt att forma mönster
  • materialkunskap
  • användningsområden som tex, produkter, kläder och inredning
Tryck på färgad botten. Foto Susanne Bosiö

Vi börjar med att du får lära dig vårt kommunikationssystem och får information om hur kursen är upplagd. Denna information får du online tillsammans med de inledande uppgifterna. Kursen är sedan uppdelad i  uppgifter som redovisas online men även följs upp vid närträffar.

Vi arbetar med ständig kontakt  mellan lärare och deltagare samt olika uppgifter att redovisa och reflektera över inom gruppen. Dessa kontakter sker online. God närvaro och genomförande av en uppgift krävs för att fortsätta kursen till nästa uppgift. Kursen är på heltid

Kursens mål

Målet med kursen är att ge deltagarna god kännedom om och färdighet i att skapa och trycka egna mönster för olika ändamål.

Ansökan

Antagningskrav

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av textiltryck men intresse för färg och form och möjlighet att arbeta praktiskt, ett köksbord och en diskbänk räcker.

Tillgång till internet och vana att kommunicera digitalt.

Har du frågor om utbildningen, kontakta  Bertil Lindgren, kursansvarig

Så här gör du när du ansöker.

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan ocj lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera.

ANSÖK HÄR.

Vill du ansöka via post klickar du här.

Kurstid 2019-20 och sista ansökningsdag

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 21 augusti 2019 – 5 juni 2020

Sista ansökningsdag 15 april 2019

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!