Keramik fortsättning

Fortsättningskurs för dig som vill fördjupa och förädla dina kunskaper.

Hantverkstradition och miljömedvetenhet är viktiga delar i kursen. Keramik är ett konsthantverk som funnits med människan genom årtusenden och ständigt är aktuellt. Inte minst i dag med längtan or hållbarhet och DIY.

Dina lärare är Moa Edlund och Katarina Botwid som båda är aktiva keramiker.

Moa Edlund ( https://www.facebook.com/Tantverkstan1/ )har keramik skulptur och offentliga utsmyckningar som sin specialitet och har fått mycket uppmärksamhet för sina skulpturer av tanter.

Katarina Botwid har arbetat med allt från konstföremål till handgjort badrumskakel. Hon är doktor i arkeologi och forskar inom forntida keramik och hantverk.

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats, ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ungnsrum samt drejskivor.Vi har en fin Ungnspark med två elugnar varav den ena också kan bränna reducerande med gas, samt tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn.

Du som deltagare har tillgång till verkstaden dygnet runt alla dagar i veckan

Det finns stora möjligheter att själv påverka utbildningens innehåll och fördjupa dig i tekniker du är intresserad av. Hos oss är  utbildningen individuellt anpassad.

Du lägger själv upp kursinnehållet i tätt samarbete med dina lärare. Det vi inte kan sen tidigare listar vi ut och lär oss tillsammans. Allt är möjligt!

Förutom hantverket och skissande får du tid att förfina dina kunskaper inom foto så att du kan ta Intressanta, spännande foton som visar det bästa i dina verk. Efter genomförd utbildning har du kunskap nog att starta en egen verkstad, eller söka dig vidare till högre utbildning.

Tidigare elever har utbildat sig vidare på tex keramik, glas på Konstfack, Keramikkonst på HDK, Bildlärarutbildning, Hantverkspedagog, mm. Utbildningen är även väldigt bra för dig som arbetar som bildlärare eller fritidslärare och vill fördjupa dig inom keramik

Kursen ges i tre nivåer där ni arbetar i samma verkstad.

Keramik Fördjupning

Till fördjupning på keramiken kan du som har grundkunskaper inom keramik söka. du får gärna följa med i dom grundläggande ämnen som gås igenom, men huvudfokus ligger på egna projekt där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket. Kursen är på ett år.

 Keramik fördjupning söker du så här:

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen
  •  5 foton på egna arbeten inom tekniken och en kort text som beskriver varje bild, vad den föreställer, vilket material och teknik eller metod som du har använt.
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Keramik Projektår

För dig som har goda kunskaper inom keramik och vill ha handlednng inom större projekt/fördjupning. Du kan ha en egen vekstad som du arbetar i men har också tillgång till skolans lokaler och ugnar.  Kursen går under ett år.

(arbetsprov, fem bilder som representerar ditt arbete samt en beskrivning av det projekt du vill arbeta med under året)

Keramik projektår  söker du så här:

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och det projekt du vill arbeta med.
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Så här gör du när du ansöker.

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera.

Ansökan öppnar 15 februari

Vill du ansöka via post klickar du här.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kursaer, innehållet variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett livfullt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över stade. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av Blåpbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa och de som helt enkelt vill ha en bra, trygg och säker studiemiljö.