Allmän kurs

Vill du läsa in grundskole-och gymnasiebehörighet för vidare studier till högskola?

Kursen passar dig som behöver bättra på dina kunskaper på grundskole- eller gymnasienivå. Den öppnar en rad olika möjligheter till vidare studier men ger dig också ett bättre självförtroende och en bredare allmänbildning.

Här arbetar du och dina lärare tillsammans för att du ska klara dina mål! Det finns alltid ett nytt sätt att förklara det du tycker är svårt. Lärarna arbetar för att du ska få en undervisning som passar dig och att du ska kunna ta ett eget ansvar för att nå ett bra studieresultat.

 

Behörigheter

Det är dina förkunskaper och tidigare studier som bestämmer hur länge du behöver studera (1-3 år) för att nå den behörighet du vill ha.

Kontakta skolan så hjälper vi dig att se vad just du behöver studera för att nå ditt mål, kanske går det snabbare än du tror?

0502/178 00

Kursen på instagram

 

 

Så här gör du när du ansöker.

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill gå och lite om dig själv.
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Var noga med att ha rätt telefonnummer i ansökan eftersom ansvarig lärare kommer att ringa till dig för ett personligt samtal när vi ser på din ansökan.

Vill du ansöka via post klickar du här.

Ansökan till hösten 2020 öppnar 15 februari

Kurstid 2020-21

Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Mer om Helliden

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kursaer, innehållet variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett livfullt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på sluttningen över Tidaholm.Folkhögskolan har i dag ca 200 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av  Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

På Hellidens folkhögskola kan vi ge följande behörigheter.

Grundläggande behörigheter

Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2, 3
Engelska 5, 6
Matematik 1
Samhällskunskap 1
Naturkunskap 1
Religionskunskap 1
Historia 1

Särskilda behörigheter

Engelska 7
Matematik 2, 3
Samhällskunskap 2
Naturkunskap 2
Religionskunskap 2
Historia 2

Behörigheter till Yrkeshögskola

Svenska eller Svenska som andraspråk 1
Engelska 5
Matematik 1
Samhällskunskap 1
Naturkunskap 1
Religionskunskap 1
Historia 1

>

Allmän kurs är mer än behörigheter

Läser du Allmän kurs läser du alla ämnen som ingår i kursen och kan inte välja bort ämnen. Att läsa här är att bli en del av en grupp, se helheter och lösningar och att utvecklas som människa. Därför har vi obligatorisk närvaro.

Läs mer om hur du blir grundläggande behörig till högskolan på folkhogskola.nu

Hör gärna av dig med frågor till kursansvarig Kerstin Alexandersson.