Keramikkonst grund

Vi är en grundutbildning för dig som är nyfiken på keramik. Du får studera keramiska tekniker och deras uttrycksmöjligheter. I kursen ingår form, design, konst och experimentlust. Vi fokuserar på den konstnärliga processen och din utveckling som konstnär, formgivare eller hantverkare. Du kommer få breda hantverkskunskaper inom keramik samt tid och möjlighet att utveckla din egen estetik. Kursen är en bra grund för dig som vill söka vidare till högre utbildningar inom konst, konsthantverk och design. 

Teknik varvas med konstnärligt uttryck och temaveckor där du utmanas att tänka utanför ramarna. Du får övning i olika skissmetoder samtidigt som du utvecklar din hantverksskicklighet. Teknikerna är utvalda för att kunna kombineras med varandra och ge möjlighet till många former av uttryck.

Exempel på tekniker:

 • Drejning
 • Ringling
 • Kavling
 • Skulptur
 • Glasering och dekortekniker
 • Vedbränning
 • Lerbearbetning
 • Säkerhet och arbetsmiljö
 • Utställningsteknik

Du som är nybörjare eller som har en del förkunskaper kan söka. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig keramik från grunden. Vi har en välutrustad verkstad med ett glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar. Dessutom har vi tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn. Verkstäderna är rymliga och praktiskt utformade för att du ska kunna arbeta med konstnärliga arbeten såväl som med brukskeramik. Och bäst av allt, du har tillgång till verkstaden dygnet runt.

 

Din huvudlärare är Moa Edlund Anderson. Moa har en kandidatexamen från HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet och har därefter tagit en masterexamen i keramik på Konstfack. Hon har därutöver studerat klassisk skulptur vid Academy of Fine Arts i Krakow. Moas konstnärskap kretsar kring synen på åldrande och vad det kan innebära att vara en tant. Instagram @tantverkstan

Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild- och fotoundervisning. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och utvecklar ditt idéskapande. Undervisningen sker tillsammans med övriga konsthantverkskurser och är ungefär 25 procent av den totala undervisningstiden. I bildundervisningen möter du flera olika lärare med god kunskap om färg och form, skissteknik, materialkunskap och olika konstformer. Varje vecka har du kroki (modellteckning) som övar samspelet mellan öga och hand.

Fotoundervisningen ger dig möjlighet att dokumentera ditt arbete och skapa bilder för presentation i sociala medier och ansökningar till högskola och stipendier. Undervisningen sker både i studio och utvalda miljöer. Din lärare, Kajsa Thorén är Aktiv fotograf och företagare, med lång erfarenhet i yrket och mästarbrev inom fotografi. Instagram: @studiothoren

Under fyra veckor om året får du möjlighet att bredda din kunskap under något som vi kallar valbara veckor, ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska. Exempel på kurser är bokbinderi, novellskrivning, friluftsliv, måleri och collage.

Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier, då samtal och utbyten av idéer är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid. Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i en verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta (eller något annat) kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.

Följ oss på Instagram

Ansökan

Din ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och vilka förväntningar du har.
 • Slå ihop dina betyg och intyg. Du kan använda denna tjänst:

Visar combine-merge-split-extract-pdf-files_297x176.jpg

Spara dina dokument till: Förnamn_efternamn_brev; Förnamn_efternamn_intyg

Vi har löpande antagning fram till skolstart så länge det finns platser kvar.

 

Terminstider

Höstterminen pågår från tisdag den 27 augusti till tisdag onsdagen 18 december, 2024.

Vårterminen pågår från onsdag den 8 januari till onsdag den 28 maj, 2025.

 

Boende och plats

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Du kan läsa mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid lågt antal sökande eller andra omständigheter. Du som sökt meddelas då via mejl.

Läs mer om kostnader