Silversmide Grund

Att smycka och pryda sig är något vi människor alltid gjort, och gärna med blanka ädla metaller. Så vill du vara en av de som formger och tillverkar nutidens smycken? Älskar du att från rå metall forma vackra föremål? Är du nyfiken på möjligheterna med att kombinera gamla hantverksmetoder med nytt och återvunnet material? Då kan Anna Hartelius Lagervall verkligen hjälpa dig till en bra start. Anna är en av våra mest erfarna lärare och många av de silversmeder vars verk man ser i magasin och utställningar har börjat sin bana hos henne, och nu är det din tur.

Det här är vår kurs i silversmide. Kursen är särskilt lämplig för dig som vet att du vill studera vidare, arbeta och leva med smyckeskonst. Vi söker dig som vet att smycken och silversmide alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv. Din lärare är erfaren silversmed och lärare med lång erfarenhet. Du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap. Dagarna i verkstaden blir både långa och många! Förutom hantverket och skissande får du tid att förfina dina kunskaper inom foto så att du kan ta intressanta, spännande foton som visar det bästa i dina verk..

År 1 är en grundutbildning i silversmide. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig tekniken från grunden.

År 2 är ett fördjupande år där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket.

Du kan läsa ett av åren eller båda. Du kan söka direkt till år 1. Till år 2 kan du söka om du redan har grundkunskaper.

Kursen ger en bra grund för att söka vidare till högre studier.

Konsthantverk silver på Instagram

 

Kursinnehåll

Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i silversmidet och smyckeskonsten, genom arbete i kortare projekt. Du får lära dig att tillverka gjutformar och slunggjuta föremål i silver, olika metoder att infatta stenar, emaljering och titanfärgning.

Du får grundkunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift.  Du får också lära dig att skissa i olika material och tekniker. Även kroki/modellteckning ingår, alltså teckning efter levande modell för att träna ögat och handen.

Varje läsår innehåller ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde, exempelvis foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Under året gör vi studiebesök och arbetar med utställningar.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde

Nogrannt arbete i verkstaden foto® Angelica Hvass 2019

Silversmide 1 söker du så här:

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )

Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev med en kort beskrivning av dig själv och varför du söker utbildningen.

Silversmide 2 söker du så här:

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen
  • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )
  • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )
  • 3-5 foton på egna arbeten inom tekniken och en kort textsom beskriver varje bild, vad den föreställer, vilket material och teknik eller metod som du har använt.

Sedan går du vidare

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Ansökan öppnar den 15 februari

Vill du ansöka via post klickar du här.

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!