Silversmide Grund

Kursen är för dig som är nyfiken på och har ett brinnande intresse för silversmide och smyckesdesign. Vi söker dig som vet att smycken och silversmide alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv.

Vi fokuserar på den konstnärliga processen och din utveckling som konstnär och formgivare i förhållande till hantverkskunskap. Tonvikten ligger på silversmide. Du har också  stor möjlighet att uttrycka dig i andra material, metaller och tekniker inom smyckesdesign. Både inom det hantverksmässiga och det rent konstnärliga.

Utbildningen är en bra grund för dig som vill söka vidare till högre utbildning inom smyckesdesign och silversmide.

 

Du får en grundutbildning i silversmide där du lär dig såga, hamra, löda, slipa och polera på rätt sätt. Vi arbetar med olika metaller och du lär dig deras olika egenskaper. Under året får du testa olika tekniker och metoder för att utveckla din kreativitet. Teknik varvas med konstnärligt uttryck och temaveckor där du utmanas att tänka utanför ramarna. Du får övning i olika skissmetoder samtidigt som du utvecklar din hantverksskicklighet.

Teknikerna är utvalda för att kunna kombineras med varandra och ge möjlighet till många former av uttryck. 

Exempel på tekniker:

 • Sandgjutning
 • Olika metoder för steninfattning som koninfattning och riven infattning
 • Emaljering
 • Titanfärgning
 • Utställningsteknik 

Du som deltagare får en egen arbetsplats där du kan skissa och göra stora delar av det dagliga arbetet. Därutöver finns en välutrustad verkstad där du kan åstadkomma det mesta inom silversmide. Och bäst av allt, du har tillgång till verkstaden dygnet runt.

Din Huvudlärare är Anna Hartelius Lagervall. Anna har en magisterexamen i smyckesdesign från Konstfack. Hon är också en av Sveriges mest erfarna lärare inom silversmide. Många numer etablerade och prisade silversmeder och designer har börjat sin bana hos Anna. Nu är det din tur.

 

 

Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild-och fotoundervisning. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och utvecklar ditt idéskapande. Undervisningen sker tillsammans med hela Konsthantverkslinjen och är ungefär 25 procent av den totala undervisningstiden. 

I bildundervisningen möter du flera olika lärare med god kunskap om färg och form, skissteknik, materialkunskap och olika konstformer.  Varje vecka har du kroki (modellteckning) som övar samspelet mellan öga och hand.

Fotoundervisningen ger dig möjlighet att dokumentera ditt arbete och skapa bilder för presentation i tex sociala medier, högskole- och stipendieansökningar.

Fotoundervisningen sker både i studio och utvalda miljöer. Din lärare, Kajsa Thoren är Aktiv fotograf och företagare, med lång erfarenhet i yrket och mästarbrev inom fotografi. 

Instagram: @studiothoren

 

Under fyra veckor om året får du möjlighet att bredda din kunskap under något som vi kallar valbara veckor. Ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska.

Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier, då samtal och utbyten av idéer är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid.

Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i en verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta, eller något annat, kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.

Följ oss på Instagram

Ansökan

Din ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill studera på Helliden och vilka förväntningar du har på kursen.(pdf)
 • Slå ihop dina betyg och intyg. Du kan använda denna tjänst:

  Visar combine-merge-split-extract-pdf-files_297x176.jpg

  Spara dina dokument till: Förnamn_efternamn_brev; Förnamn_efternamn_intyg

 

Sista ansökningsdag är måndagen den 6 maj 2024

 

Terminstider

Höstterminen pågår från tisdag den 27 augusti till onsdagen 18 december, 2024.

Vårterminen pågår från onsdag den 8 januari till onsdag den 28 maj, 2025.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det går även att bo här enstaka dagar för deltagare och då gäller särskilda priser. Vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid lågt antal sökande eller andra omständigheter. Du som sökt meddelas då via mejl.

Läs mer om kostnader