Silversmide Grund

Den här kursen ger dig grunderna i silversmide. Du får upptäcka glädjen med smycken du själv gjort. Du får en egen arbetsplats i vår verkstad och kan använda den dygnet runt. Redan någon vecka in i kursen använder du dina egengjorda silversmycken.

Att smycka och pryda sig är något vi människor alltid gjort och gärna med blanka ädla metaller. Vill du vara en av de som formger och tillverkar nutidens smycken? Älskar du att från rå metall forma vackra föremål? Är du nyfiken på möjligheterna med att kombinera gamla hantverksmetoder med nytt och återvunnet material?

Då kan Anna Hartelius Lagervall verkligen hjälpa dig till en bra start. Anna är en av våra mest erfarna lärare och många av de silversmeder vars verk man ser i magasin och utställningar har börjat sin bana hos henne. Nu är det din tur.

Det här är vår grundkurs i silversmide. Vi söker dig som vet att smycken och silversmide alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv. Din lärare är erfaren silversmed och lärare med lång erfarenhet. Du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap.

Dagarna i verkstaden blir både långa och många. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig tekniken från grunden.

 

 

Kursinnehåll
Du får en grundutbildning i silversmide där du lär dig såga, hamra, löda, slipa och polera på rätt sätt. Vi arbetar med olika metaller och du lär dig deras olika egenheter.

Dessutom går vi under året även igenom:
● Sandgjutning
● Olika metoder för steninfattning
● Emaljering
● Titanfärgning
● Utställningsteknik -bygge

Följ oss på Instagram

Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i silversmidet och smyckeskonsten genom arbete i kortare projekt. Under året brukar vi även göra olika studiebesök.

Varje vecka har alla konsthantverksdeltagare kroki för att träna samspelet mellan öga och hand.Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel.

Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik. När du har lärt dig grunderna har du tillgång till verkstaden även utanför lektionstid.

 

Ansökan

Din ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och vilka förväntningar du har.
  • Kopia på dina betyg och intyg sparade som en sammanhållen pdf.
  • Ett personbevis för studier från Skatteverket.

 

Du klickar sedan på länken nedan där du anger dina uppgifter och skickar in bilagan som beskrivs ovan.

 

Sista ansökningsdag är fredagen den 29 april

Höstterminen pågår från 23 augusti till den 20 december 2022.

Vårterminen pågår från den 9 januari till den 26 maj 2023.

 

 

 

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det går även att bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över staden. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa och de som helt enkelt vill ha en bra, trygg och säker studiemiljö.

 

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader