Grafikskolan

Hellidens Grafikskola ligger på Vulcanön i Tidaholms centrum, några kilometer från Helliden. Vi håller till i en del av de industribyggnader som en gång tillhörde Vulcans tändsticksfabrik. Detta ger skolan en alldeles egen charm.

Alla deltagare har en egen plats både i grafik- och målarateljéerna. Grafikverkstad och målarateljéer är öppna dygnet runt med obegränsad möjlighet till eget arbete. I anslutning till grafikverkstaden finns en handpappersverkstad där det finns möjlighet att tillverka eget tryckpapper eller arbeta mer fritt med ”paper art”.

Litografi, koppargrafik och screen

Vi undervisar i alla traditionella konstgrafiska tekniker men litografi är vår specialitet som vi är mycket stolta över. Hellidens Grafikskola är faktiskt ensamma i landet att ge konststuderande en heltäckande utbildning i litografi. Skolan har vid sidan av de egna lärarna ett system med gästlärare, väletablerade konstnärer, som tillför undervisningen nya kreativa injektioner.

Studieresor

Skolan gör en del arbets- och studieresor för att ge deltagarna ökad kunskap om svensk och internationell konst samt för att ge inspiration till det egna skapandet. Kostnaden för resor och arbetsmaterial står du för själv. Genom att skolan varje år ger ut en elevmapp med grafiska blad brukar dock resekostnaderna aldrig bli något problem. Hellidens Grafikskola har också ett brett internationellt kontaktnät och kan erbjuda studentutbyte med flera europeiska länder.

Inte bara en konstskola

Grafikskolan är inte bara en konstskola utan också en kollektivverkstad för yrkesverksamma konstnärer. Dessa kan komma resande till Tidaholm från alla Sveriges hörn men också konstnärer från andra nationer och andra världsdelar kommer hit för att jobba här med sin konst.

Till verkstaden kommer varje år ett flertal mycket väletablerade konstnärer för att med hjälp av verkstadens mästertryckare skapa grafiska upplagor. Knuten till verkstaden finns en konsthall för visning av både samtida och historisk grafisk konst.

 

Grund och fortsättning

Grafikskolan är indelad i två kurser och på två nivåer, vilka vardera är 1-2 år långa. Den ena är en konstgrafisk grundkurs på gymnasial nivå, den andra en fördjupningskurs på eftergymnasial nivå: konstgrafisk fördjupningskurs.

Valbara veckor

Varje läsår innehåller även ett antal veckor med valbara kurser, under dessa kan du antingen fördjupa dig ytterligare i ett intresseområdet, som t.ex. foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: teckning, litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, konflikthantering, screentryck, keramik, portfolio och friluftsliv.

Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Studieekonomi

Fördjupningskursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

Ansökan Du söker med arbetsprover till både grundkursen och fördjupningskursen. Till ansökan bifogas 5-10 arbetsprover, teckningar eller målningar. Om du skickar dina arbetsprover per post ska de vara väl emballerade.

Du kan alltid söka efter sista ansökningsdag, då det ibland uppstår återbudsplatser.

Läs gärna om oss också på:
folkhogskola.nu