Det här är en grundutbildning för dig som är nyfiken på att skapa mönster och spännande textila bilder genom att utforska färg, form och ytor. Tonvikten ligger på tekniken screentryck, en handtrycksmetod som ger stora möjligheter till experiment och lekfullhet blandat med hantverksmässig skärpa. Vi fokuserar på den konstnärliga processen och din utveckling som konstnär eller formgivare. Utbildningen är en bra grund för dig som vill söka vidare till högre utbildningar inom konst, design och formgivning.
Kursinnehåll
Under året får du testa olika textila tekniker och skissmetoder för att utveckla din kreativitet. Teknikerna är utvalda för att kunna kombineras med varandra och ger möjlighet till många former av uttryck. Exempel på tekniker:
- Screentryck
- Mönsterrapportering
- Färgning
- Broderi
- Materialkunskap
- Skissteknik
- Färglära
- Komposition
- Utställningsteknik
Din huvudlärare är Ida Lundell. Ida är aktiv textilkonstnär och arbetar huvudsakligen med textila bilder. Ida har en kandidatexamen i Textilkonst vid HDK-Valand campus Steneby och utöver det en lärarutbildning i ryggen. Instagram: @ida.lundell
Konstnärlig grundträning
Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild- och fotoundervisning. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och ditt idéskapande. Varje läsår innehåller även fyra valbara veckor där du själv väljer bland olika kurser. Du kan till exempel välja mellan ämnen som, litografi, novellskrivning, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, tuschteckning, keramik och friluftsliv. Ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska. Innehållet varierar mellan läsåren. Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier, då samtal och utbyten av idéer är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid
Våra lokaler
Verkstäderna är rymliga och praktiskt utformade för att du ska kunna arbeta med både unika bilder i olika format och mönstrade tyger. Vi har flera tryckbord, det största sex meter långt. Du som deltagare har en egen skissplats med bord, hylla samt väggutrymme. Och bäst av allt, du har tillgång till verkstaden dygnet runt.
Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i en verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta (eller något annat) kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.
Studiebesök
Vi tar gärna emot dig om du vill komma på studiebesök. Hör isåfall av dig till kursansvarig, Moa Edlund (moa@skolahelliden.se)
Internatboende
Du kan välja att bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel- och dubbelrum. Bor du här ingår frukost och lunch vardagar. Du kan även bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser på vårt vandrarhem.
Se mer av oss på Instagram
#textilhelliden
Ansökan ska innehålla:
- Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och vilka förväntningar du har.
- Aktuella betyg/intyg från studier och arbete.
Dina dokument ska laddas upp som en (1) digital PDF. Namnge PDF-filen med ditt eget namn enligt principen: efternamn_förnamn.pdf
Du kan använda denna tjänst. Här kan du både omvandla olika filformat till PDF och lägga samman dem.
Ansök senast måndag 5 maj 2025
Terminstider
Höstterminen pågår från onsdag den 20 augusti till fredag 19 december, 2025.
Vårterminen pågår från onsdag den 7 januari till onsdag den 27 maj, 2026.