Textilkursen

Färger, mönster och former, vi är omgivna av dem och de gör oss gott! Är du en av oss som vill göra egna mönster och textiltryck, för ditt nöjes skull eller för att sprida till andra? Det här är en kurs för dig som vill lära dig att göra egna textiltryck och andra textila tekniker. Du får lära dig olika trycktekniker, hur du utformar dina mönster och hur du når det bästa resultatet. Detta är kursen för dig som älskar färg, form och textil!

Susanne Bosiö är din lärare, hon är en mycket duktig designer och konstnär som vunnit flera utmärkelser, arbetat med kända företag inom textil och tapet  och en av våra mest erfarna lärare. Du arbetar i vår välutrustade verkstad där du naturligtvis har en egen arbetsplats.

Verkstaden har du tillgång till dygnet runt i stort sett alla årets dagar. Verkstaden är rymlig och funktionell, specialbyggd för handtryck men du har även tillgång till datorer och fotostudios. Även om vävning inte ingår i kursen så har vi några vävstolar och Susanne brukar introducera de deltagare som är intresserade även i vävning. Du har tillgång till alla lokaler när det passar dig, dygnet runt.

Kursen har ett brett textilt innehåll med tonvikt på textiltryck, även andra textila områden som färgning,  ulltovning, broderi och textilbild ingår Du får även lära dig hur du ska fotografera och dokumentera ditt arbete för blogg, Instagram, Facebook och trycksaker. Den här kursen ger dig tid att fördjupa och utveckla dig inom varje område och med en erfaren lärare som följer dig och ger dig personlig handledning och pepp hela vägen! Det är en kurs som syftar till att ge dig inspiration att skapa nya mönster och andra textila arbeten och ge dig glädjen av att arbeta med andra med samma intresse.

 

Från Hellidens textil. Foto Susanne Bosiö

Efter kursen kan du arbeta självständigt med textilt hantverk. Du har naturligtvis även en mycket bra grund för högre studier inom design och form.

I kursen ingår,

 • Screentryck / Handtryck
 • Olika metoder att skissa och utveckla mönster
 • Rapporterade mönster och flerfärgstryck
 • Materialkunskap
 • Färgkomposition
 • Mönsterkomposition
 • Broderi
 • Tovning
 • Färgning
 • Textil bild
 • Att fotografera dina färdiga arbeten

I kursen ingår även  krokiteckning, teckning och måleri.

Du ser, det här är en väldigt inspirerande och framförallt rolig kurs som kommer att ge dig minnen för livet! Kursen består av ett första år, du kan efter detta år läsa vidare ett år till i ett mer fördjupande år som du planerar ihop med din lärare.

Kursen är en av våra konsthantverkskurser och du läser en del ämnen tillsammans med deltagarna på de andra konsthantverkskurserna.

Tygtryck gjort på Helliden. Foto Susanne Bosiö

Deltagare som tidigare studerat hos oss arbetar idag med mönsterdesign, grafisk form, textilforskning, som illustratör och med textiltryck både som anställda och i egen verksamhet.

Varje läsår innehåller ett antal veckor där du själv väljer att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde och ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, konflikthantering, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva   Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde  från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde

Så här ansöker du till Textilkursen

Din ansökan ska innehålla

 • Ett personligt brev
 • Du ordnar ett personbevis för studier /från Skatteverket )
 • kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller .jpg )

Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev med en kort beskrivning av dig själv och varför du söker utbildningen.

Har du frågor om utbildningen, kontakta  Bertil Lindgren, kursansvarig

Så här gör du när du ansöker.

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan ocj lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera.

Ansökan öppnar 15 februari

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader