Publicerad

Moa Andersson får Kommunals hedersomnämnande

Vår tidigare deltagare Moa Andersson, som gick kursen Konsthantverk med inriktning keramik, under åren 2007-2009, har återigen uppmärksammats för sitt projekt Tanter. Den här gången är det Sveriges största fackförbund Kommunal, som ger Moa pris i samband med årets stora kulturpris. Kommunals hedersomnämnande på 50 000 kr delas ut till kulturarbetare som skildrat, berikat och förändrat samhället.

Kommunals hedersomnämnande tillfaller Moa Andersson med följande motivering:

Skulptören och keramikern Moa Andersson tilldelas Kommunals hederspris. I sina skulpturer porträtterar hon kvinnor och ger en bild åldrandet. Moa Anderssons konst utmanar många av de bilder av kvinnor som dominerat konsten under århundraden. Genom att ge liv åt tanten återupprättar hon också kvinnan i det offentliga rummet. Moa Andersson har jobbat i äldreomsorgen och inspirerats av de kvinnor hon mötte i sitt arbete. Hon såg starka tanter som levde på sina egna villkor. Det är deras erfarenheter och kroppar hon gör synliga i sin konst. Det är konsthantverk bortom normer och förutfattade meningar. Det är skulpturer gjorda med stor värme och kärlek.  Men det är också en viktig berättelse om människan som är allmängiltig och politisk. Moa Anderssons konst är nyskapande och utmanar fördomar och förutfattade meningar.

 

Läs mer om Kommunals pris.

 

Läs mer om Moa och hennes arbete.

Publicerad

Guldnyckeln till Moa Andersson

I samband med näringslivsgalan i Skövde tilldelades en av våra tidigare deltagare, Moa Andersson, priset Guldnyckeln som bl a innebär ett stipendium på 10 000 kronor. Priset delades ut av Robert Gustavsson.

Intervjuklipp från Skövde Nyheter: