Grafisk design

Formgivare eller illustratör? Utbildningen Grafisk design är en fördjupning inom områdena grafisk formgivning, visuell kommunikation och illustration. Utbildningen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom designområdet eller för fortsatt eget arbete. Du söker med arbetsprover.

Utbildningen innehåller alla steg från idéarbete till original och integrerar både visuell och skriftlig kommunikation. Teori varvas med praktisk tillämpning och stor vikt läggs vid självständigt undersökande arbete. En central del är reflektion och analys av eget och andras arbeten ur en kommunikativ aspekt.

Kursinnehåll

Idéarbete, typografi, grafisk form, layout, komposition och färglära, foto, teckning och illustration. Färdigställande av digitalt original, papperskunskap och bokbinderi.
Utbildning i Illustrator, Photoshop och InDesign ingår och integreras i övriga ämnen. Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Varje läsår innehåller även ett antal veckor med valbara kurser. Under dessa kan du antingen fördjupa dig ytterligare i ett intresseområdet, som t.ex. foto eller illustration, eller ta del av skolans breda utbud av övriga kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, konflikthantering, screentryck, keramik, portfolio och friluftsliv. Både innehåll och antal veckor kan variera mellan läsåren.

Läs Cap & Designs artikel om oss.

Lokaler

Vi håller till högst upp på skolan, i stora och rymliga lokaler. Du får en egen arbetsplats, med skrivbord och materialförvaring. Här finns ateljéplats, datorsalar och stora möjligheter till allt från stora måleriprojekt till pingis… Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Vi som främst arbetar på kursen hittar du under kontakt. Vi har också varje år ett antal yrkesverksamma gästlärare: formgivare, illustratörer och skribenter.

Kursansvarig är Yvonne Jonsson0

Grafisk Design på Instagram

Arbetsprover till läsåret 2019-20

Obligatoriska uppgifter för Grafisk design:

Uppgift 1
Kommer du ihåg ditt första sommarlov, oxjärparna i skolmatsalen eller första gången du cyklade ner för brantaste backen? Kan du föreställa dig hur det var när din mormor och morfar träffades? Illustrera ett minne, en händelse ur din historia. Det kan vara något som har hänt dig, men det kan också vara något som hände innan du fanns, i din släkt till exempel. Arbeta i valfri teknik.

Uppgift 2
Tänk dig framtiden. Nu är romanen om dig här. Vad heter den? Hur ser den ut?  Skapa omslagets framsida, arbeta med titel, färg, form och bild. Du bestämmer! 

Uppgift 3
Tre valfria arbeten som är representativa för ditt sätt att arbeta med text, bild och form.

Alla uppgifter är fria och tolkningsbara. Du kan arbeta i vilken teknik du vill: teckna, måla, fota, collage… för hand eller i datorn.

Så här gör du när du ansöker.

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill gå och lite om dig själv.
  • Arbetsprover enligt ovan
  • Personbevis för studier
  • Betyg och intyg

Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina kontaktuppgifter noga, de används för att skicka ut ditt antagningsbesked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Sista ansökningsdag

Vi har fortfarande några platser kvar, kursen är öppen för ansökan.

Ansökan öppnar 15 februari

Kurstid 2020-21

Kurslängd 2 terminer, studietakt 100%
Kurstid: 19 augusti 2020 – 28 maj 2021

Vi börjar antagningen den 4 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 4 maj.

Antagningsprocessen

Hur går antagningen till och vad gäller? Läs mer om antagningsprocessen.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Läs mer om kostnader

Vi har öppet hus 16 mars 2019, Välkommen!

Illustration överst: Agnes Pettersson