Internatet

Hur är det att bo på sin skola? Hur är det på elevhemmet jämfört med slottet? Går det bra att dela rum?

Vi har plats för 50 boende. Många väljer att bo på vårt internat eftersom man bor långt från skolan. Då väljer man också att dela sitt boende med många andra, med allt vad det innebär av glädje och hänsyn, irritation och problemslösning. Frukost och lunch har du lagat varje vardag. Samlingsrum, delad dusch och toa ingår också i priset. Internet via wifi finns på hela skolan. Välkommen att se vad de som bott här tidigare tycker.

Hemma på skolan

Vi har pratat med tre som bor på internatet: Hanna Öjevall går Konsthantverkslinjen silver och bor på elevhemmet. Nellie Johnsson går Grafisk Design och bor i delat rum på slottet. Simon Olsson går också Grafisk Design och bor i enkelrum på slottet. Så här berättar de.

Hur trivs du med boendeformen internat?

Hanna Ö: Det funkar bra. I början var det lite ovant med så mycket människor runt omkring, men det är mysigt. Man har allt nära.

Simon: Det funkar bättre än vad jag hade trott. Superbra så länge internet funkar som det ska! Jag var lite orolig att det skulle bli jobbigt att dela toalett och dusch, men det var inte så farligt. Det är jättekul att ha folk omkring sig.

Nellie:Det finns både för- och nackdelar. Det är inte riktigt lika privat som att bo i egen lägenhet, men det går ju att ta sig egentid. Det är väldigt praktiskt att bo med alla på skolan och ha allt på samma ställe. Ett bra sätt att ”flytta hemifrån” för första gången

Hur tycker du att Hellidens internat är?

Hanna: Murrigt, lite slitet men mysigt.

Nellie: Bekvämt, fint, charmigt.

Simon: Jag kör mest mikromat på helgerna, så jag berörs inte av problemen som kan uppkomma när man delar kök. Internatet har lite skavanker, men jag klagar inte.

Nellie, du delar ju rum – hur är det?

– Det är lite mindre privat än att ha något eget, men det funkar, man vänjer sig. I och med att det är billigare är det värt det.
Blev du förvånad över något när du först kom hit?

Hanna: Slottet var imponerande!

Nellie: Det var finare och större rum än jag trodde, och det blev mer fasta mattider.

Simon: Hur snabbt och lätt det gick att få ett bra umgänge. (Min stora tv hjälpte.)

Vad gör man här när man har tid över?

Hanna: Sitter i verkstaden, promenerar, går på secondhandbutikerna Återbruket och Röda Korset.

Nellie: Lagar mat, ser på tv, spelar sällskapsspel, går på aktiviteter i Tidaholm, tecknar, motionerar och trivs!

Simon: Spelar tv-spel, kollar på serier och film, fikar.

Är det svårt att slita sig från verkstaden/klassrummet?

Hanna: Ja, ibland! Man får liksom säga till sig själv att ta en paus, det blir det inte lika roligt om man sitter för länge.Nellie: Jag skulle säga att det är bra att vara nära arbetsplatsen! Skönt att inte behöva gå långt för att komma hem, man kan ju gå till rummet och ta en paus och sedan gå tillbaka för att fortsätta. Det blir lugnare att arbeta när man vet att man kan gå tillbaka när som helst.

Simon: Jag föredrar att arbeta på min egen dator på rummet, så det är inte svårt att slita sig från datasalen. Mitt hem är min arbetsplats!

Hur tycker du att maten är?

Hanna: Överlag bra. Julbordet var fantastiskt, de hade gjort så fint och det fanns bra vegetariska alternativ till de klassiska rätterna.

Nellie: Den är bra. Bra mattider och schysst salladsbord. Om man tycker om att äta kakor kommer man att bli nöjd på Helliden.

Simon: Den är superbra. All cred till kökspersonalen! Pajerna är magnifika.
Beskriv ditt rum med tre ord!

Hanna: Luftigt, praktiskt, hemma.

Nellie: Delat, stort, flugor (de är faktiskt i vårat rum hela tiden och de dör på golvet).

Simon:  Tv, dator, shabby chic (det sistnämnda är något mina vänner gillar att reta mig för)

Vad vill du ge nya internatboende för tips?

Hanna: Gör ditt rum till en inspirerande arbetsplats, det är bra att kunna sitta där själv och jobba. Gör det trivsamt, du ska ju ändå spendera 9 månader där om du går en läsårslång kurs. På secondhandbutikerna finns mycket bra inredning.
Det är kul med internat men se till att ha egentid med. Försök nyttja icke schemalagd tid till att jobba i de fina lokalerna och inte bara dricka te och se på film (vilket man gör väldigt mycket). Och medan du bor och läser här, prova på de andra teknikerna som finns!

Nellie: Grenuttag är bra att ha med sig, uttagen i mitt rum sitter lite dåligt till. Var beredd på att dela kök med, man blir många som vill laga mat på helgerna!

Simon: Skaffa en stor tv och du är kung över korridoren!

Intervju: Ellen Brage, Grafisk design, 2014
Foto: Simon Olsson, Grafisk design, 2014