Att studera här

”Den bästa tiden i mitt liv” så säger många som tänker tillbaka på de år de gått på Helliden.  Vad är det då som gör oss så speciella?

Här tar kunskapen aldrig slut

Varför skall man gå på Helliden? Vad är det vi har som gör att våra deltagare inte vill sluta när vi närmar oss skolavslutningen? Vad är det som gör att många av våra gamla deltagare (oavsett som det gick här 1953, 1995 eller 2006) tänker tillbaka på tiden på Helliden som den bästa tiden i sitt liv? Det här är saker som jag som nybliven rektor men ändå gammal ”Hellidenräv” funderar på.

En familj

Det beror nog på närheten mellan människorna. Vi har en familjär ton på Helliden mellan lärare, deltagare och personal. Vi bryr oss om varandra och skolan är inte större än att man lär känna varandra. Till slut blir skolan som ett hem. En plats man alltid kan komma tillbaka till, även när man gått vidare i livet.

Inflytande

Det kan också bero på att du har inflytande över dina studier. Helliden är en folkhögskola där vi arbetar för att ge dig en utbildning anpassad till dina villkor. Vi försöker alltid möta de behov som just du har. Eftersom folkhögskolorna inte har någon gemensam läroplan kan vi utforma studierna i samarbete mellan lärare och elever. Vi har bra, intresserade och kvalificerade lärare.

Vi försöker se till att du får en utbildning som gör dig väl förberedd för vidare studier eller nytt jobb. Många av våra tidigare deltagare berättar att studierna hos oss var det som lade grunden till nya utbildningar och jobb. ”Om jag inte hade gått på Helliden hade jag aldrig…”, är det många som säger. Det spelar ingen roll vilken kurs man gick – alla våra kurser ger formella eller informella meriter som man har nytta av framöver.

Många olika människor

På Helliden får man möta många olika människor. Våra deltagare är en brokig blandning i ålder från 18 till 55+. Här finns de som målinriktat jobbar stenhårt på att kvalificera sig till högre studier, de som inte fick en chans i den vanliga skolan, människor som bränt ut sig i arbetslivet och nu är på väg tillbaka, och de som klivit av, tar ett år och provar något de alltid velat göra. Alla är lika välkomna och lika viktiga för oss, är du bara ärlig och seriös med vad du vill så kan vi hjälpa dig.

På Hellidens folkhögskola finns många kurser med kreativ inriktning. I skapandet står vi för en öppen och tillåtande miljö där du kan lära grunder, skapa fritt och få inblick i olika sätt att uttrycka dig.

Att lära för livet

Vi tycker att det är viktigt med bildning och kultur. Vi vill också att man skall ha möjlighet till kontakter med övriga deltagare på skolan, inte bara de som går i den egna gruppen. Därför ordnar vi regelbundet föreläsningar och annan undervisning där deltagare från skolans olika linjer blandas. Att studera på folkhögskola är mer än bara de lektioner man deltar i. Att bo på internatet är också ”att lära för livet”.

Det finns alltid mer att lära

Vi har en kunskapssyn som bygger på att det alltid finns något nytt att lära. Kunskap och vetande är inte något som ligger i en låda som man öppnar och tömmer. Kunskap är en ocean som aldrig tar slut. Ju mer man lär sig desto mer finns det att lära. På folkhögskola lär man sig för livet och lärdomen att vi aldrig blir fullärda kan man alltid bära med sig. På Helliden blir man inte färdig – här tar kunskapen aldrig slut.