Publicerad

Tidigare deltagare berättar

Vi som arbetar på Hellidens folkhögskola berättar gärna om vilken fantastisk skola vi har. De bästa kurserna och de trevligaste lärarna, förstås. Men som läser detta förstår ju att vi bara skryter. Bättre då att läsa vad tidigare deltagare hos oss har tyckt om sin utbildning. Och jo, vi lovar, vi har inte mutat dem.

Den senaste presentationen handlar om Ebba Hägne som gick Grafisk design för några år sedan.

Övriga deltagare hittar du här.

Publicerad

Skövde konstskola på studiebesök

Nyligen besökte Skövde konstskola en av sina tidigare deltagare, Anna Ekenstierna, i hennes ateljé i Göteborg. Hon visade flera av sina stora målningar och vi besökte även en av hennes offentliga utsmyckningar. Framförallt berättade hon engagerat om sin vardag som konstnär i Göteborg och initierat om den ekonomiska berg- och dalbana som väntar den som vill leva på sitt konstnärsskap. Hon beskrev konkurrensen om offentliga utsmyckningar, och stipendier. Anna fick Göteborgs stads kulturstipendium för några år sedan.

 

Skövde konstskola är studieförberedande inför högskolestudier, men också yrkesförberedande. Även om ett stort antal av våra deltagare under åren har fortsatt sina studier på någon högskola inom fri konst/illustration, arkitektur och design är det även många som trots att de inte fortsatt studera på någon högskola, idag är framgångsrika inom många områden.
Publicerad

Anna Larsson till New York

En av våra alumner, alltså tidigare deltagare på skolan, Anna Larsson, har i dagarna tvingats dementera ett rykte som påstår att hon lämnar sin hemstad Tidaholm för New York. Alla som känner Anna förstår ju att hon aldrig skulle göra den prioriteringen. Så vi ringde helt enkelt upp henne för att få det ur hästens mun.

1. Hallå, Anna Larsson, ska du flytta till New York nu?

— Haha nej , I wish. Jag ska leverera ett gäng illustrationer till ett företag i New York. Digitalt, förstås, bäst för mig och bäst för klimatet. Det ska betydligt mer till för att jag ska lämna Tidaholm än så, berättar Anna med ett skrockande skratt.

2. När gick du på Helliden och vilka kurser har du gått hos oss?

— Precis i början av det nya millenniet gick jag den kurs som då kallades Informationslinjen, den som i dag heter Grafisk design.  Då fanns det två inriktningar, en mot text- och bildkommunikation och en mot grafisk produktion. De var ettåriga och jag gick dem båda, säger Anna med något drömskt i blicken.
Därefter påbörjade jag den konstlitografiska kursen på Grafikskolan 2005, men det var inte min grej så hoppade av den efter ett tag.  Mitt tredje möte med Hellidens folkhögskola blev 2006-07 då jag gick första året av kursen Yrkesförberedande konstnärligt fördjupningsår, den som i dag heter Fördjupningsår för kreativa yrken, distans.

3. Vad är ditt bästa tips för den som vill komma med där karriären kan få en skjuts?

— Kör ditt eget race, tro på dig själv och det du gör och jobba hårt, svarar Anna blixtsnabbt som om detta vore det mantra hon vaknar till varje morgon.

4. Valfri fråga som du kan skulle vilja ställa till dig själv?

— Jag ställer mig frågor jämt och ständigt. Om jag inte hade gjort det skulle jag varken finna svar eller utvecklas.

Vi önskar Anna lycka till med det nya uppdraget och ser fram emot nästa tillfälle då hennes alster poppar upp i olika kanaler. Anna har alltid haft en hög närvaro på nätet, en del av hennes arbeten hittar du på hennes egen webb, www.avanna.se. På Instagram hittar du henne här och där.