Hellidens folkhögskola är fri från alkohol och narkotika.
Argumenten för detta är många:
- varje år går några elever här som växt upp i missbrukarhem
- varje år går några elever här som har egna negativa erfarenheter av alkohol eller narkotika
- varje år går några elever som valt en drogfri miljö för att inte återfalla i ett tidigare missbruk
- effektiva studier och alkohol och narkotika går inte ihop
- nykterhetsorganisationen Blåbandsrörelsen är huvudman för skolan
Detta är skälen till varför du av solidaritet men också för din egen skull inte får använda eller vara påverkad av alkohol eller narkotika på Helliden. Detta gäller även vid gemensamma resor och arrangemang.
Vår huvudman – Blå Bandet
Hellidens folkhögskolas huvudman (ägare) är Sveriges Blåbandsförbund. Blå Bandets vision är ett samhälle helt fritt från alkohol och andra droger. Blå Bandet vill göra viktiga insatser i samhället, både i människors närhet och i större sammanhang.
Blå Bandet är ett nätverk av frivilliga medlemmar som arbetar för ett bättre samhälle och för en alkohol- och drogfri livsstil. Blå Bandet vill skapa attraktiva alkoholfria alternativ genom de aktiviteter man genomför. Organisationen vill särskilt värna om att barn och ungdomar får en trygg och drogfri uppväxt genom information och kunskap, glädje och engagemang.
Blå Bandets historia går tillbaka till 1883 då tidningen Blå Bandet startades. Det räknas som start året i Sverige och därmed firar organisationen Blå Bandet 125 år under 2008. Den första Blåbandsföreningen bildades i Göteborg 1884. Blåbandsidén har dock sitt ursprung i USA där den startades 1876 av Francis Murphy.
Läs mer om Blå Bandet och Blå Bandets ungdomsorganisation.
Fler folkhögskolor inom nykterhetsrörelsen
Den samlades nykterhetsrörelsen i Sverige har fyra folkhögskolor, med olika inriktningar och profiler. Om du inte hittar den kurs du söker hos oss kanske den finns på någon av de andra skolorna: Stensunds folkhögskola, Tollare folkhögskola och Wendelsbergs folkhögskola.
Information om alla de olika folkhögskolor som finns i Sverige och om skolformen hittar du på folkhögskolornas informationstjänsts sida www.folkhogskola.nu