Intyg, behörighet och studieomdöme

Hellidens folkhögskola utfärdar intyg till kursdeltagare på långa kurser. Den som på skolan skaffat sig behörighet för högskolestudier kan begära ett särskilt intyg för detta. Studerande på allmän kurs kan få studieomdöme. De regler som skolan följer finns beskrivna i ett särskilt program.

Intyg

Lärarrådet utfärdar intyg till kursdeltagare som avslutar en lång kurs på Hellidens folkhögskola. Intyget ska innehålla uppgifter om kursens innehåll och omfattning och undertecknas av rektor.

Behörigheter

Studierna på allmän kurs kan ge grundläggande behörighet för högskolestudier. Förkunskaper och tidigare studier bestämmer hur länge man behöver studera (1-3 år) för att nå den behörighet man vill ha. På Hellidens folkhögskolas allmänna kurser kan vi ge följande behörigheter:

Svenska A, B, C / Svenska 1, 2, 3
Engelska A, B, C / Engelska 5, 6
Matematik A, B, C / Matematik 1, 2, 3
Samhällskunskap A, B / Samhällskunskap 1, 2
Naturkunskap A, B / Naturkunskap 1, 2
Religionskunskap A, B /Religionskunskap 1, 2
Historia A, B / Historia 1, 2

På övriga långa kurser kan man läsa in enstaka ämnen för behörighet till högskolan. Man kan dock inte läsa in en fullständig behörighet. Rektor undertecknar intyg om behörighet.

Arkivregler

Studieomdömen samt uppgifter om behörigheter registreras i skolans manuella register över kursdeltagare för långa kurser. En kopia av alla intyg sparas i skolans arkiv i 70 år.

Grunder för att skolan ska utfärda intyg och studieomdömen

Fullständigt kursintyg och behörighetsintyg utfärdas bara till dem som deltar regelbundet i undervisningen.
Som riktmärke för regelbundet deltagande används högst 20 procent frånvaro och lärarrådet utfärdar därför inte normalt intyg till den som har högre frånvaro. Hög frånvaro på allmän kurs kan leda till att omdöme inte kan utfärdas för deltagare.

Skolan är skyldig att rapportera frånvaro till CSN. Hög frånvaro kan få till följd att skolan inte kan intyga till CSN att studierna bedrivits i normal takt.

Uppföljning under studietiden

Lärarna genomför minst en gång per år utvecklingssamtal med deltagarna på de långa kurserna.

Deltagare kan under studietiden begära att få uppföljningssamtal med lärare för att få information om den aktuella studiesituationen.

Studieomdömen

Studieomdömet är ett mått på hur de studerande tillgodogör sig studier enligt de anvisningar som fastställs av Folkbildningsrådet. Större avvikelser från normalskalan för studieomdöme skall förklaras.

Studieomdömet sätts kollektivt av lärarrådet. En studerande kan begära att inte få ett studieomdöme satt. Det innebär att deltagaren inte heller senare kan begära att få ut ett studieomdöme. Rektor undertecknar intyg om studieomdömen och ansvarar för att studieomdömet delges den studerande och skrivs in i deltagarens registerkort.

Den här texten är ett utdrag ur handlingsprogrammet för Hellidens folkhögskola, läs hela handlingsprogrammet.

 Foto Lia Merkel, GD