Jag hade verkligen jättekul på Helliden

Ebba Hägne Gick Grafisk Design 2017-18

Ebba Hägne kom direkt från gymnasiet till Hellidens folkhögskola där hon gick kursen Grafisk Design (nuvarande Grafisk form och illustration).

— Jag visste redan då att det var just det här ämnesområdet jag var intresserad av och att jag ville fortsätta att studera det på universitetet, berättar Ebba.

Ebba har tydliga mål och använde året på Helliden till att bl a arbeta med sina arbetsprover. De är en viktig del av att bli antagen till högskola och universitet.

— Nu går jag sista året av tre på kandidatprogrammet vid Högskolan för design och konsthantverk som är en del av Göteborgs universitet, säger Ebba och fortsätter. Kanske kommer jag att söka till en masterutbildning, två år till, här eller någon annanstans.

För Ebba blev året på Helliden en mycket viktig del för hur hon utvecklade sin kreativitet. Hon visste redan från början att hon hade hamnat rätt och att det var här hon skulle få undersöka vad som var hennes speciella intresseområde.

— Redan efter några månader förstod jag att min grej skulle bli illustration och färg och form, säger Ebba med ett leende. Förutom att fördjupa mig i de sakerna under den vanliga kursen tyckte jag att det både var väldigt kul och intressant att få prova på andra konstnärliga uttryckssätt som finns på Hellidens folkhögskola, som screentryck och silversmide.

Allra mest uppskattade Ebba den kreativa atmosfären i klassen. Och att hon fick gott om tid för att kunna koncentrera sig på en uppgift och att deltagarna själva kunde välja sin egen ambitionsnivå. Alltifrån att undersöka vad man vill, ta ett sabbatsår mellan gymnasium och högskola, till att gå all in för att komma in på en specifik högskolekurs.

— På Helliden fanns det en frihet i hur vi löste en uppgift och det var lätt att få arbeta i sin egent takt. Här på universitet är det en fastare mer formell struktur kring deadlines, samtidigt som det naturligtvis finns en frihet i sättet att lösa uppgifterna. På detta sätt är kurs Grafisk form och illustration en mycket bra förberedelse för högre studier, menar Ebba.

Så, vad ska hon bli när hon blir stor, då?

— Ha-ha, jag hoppas att jag en dag kan arbeta som egen frilansare inom design och illustration, inget mindre än så, skrattar Ebba och är naturligtvis mer seriös än vad skrattet ger sken av.