Saknar verkligen folkhögskolan

Sofia Sjödin, gick Grafisk Design 2019-20

Efter att Sofia Sjödin tagit studenten visste hon ganska säkert att hon ville arbeta med illustration och eller något annat kreativt i framtiden.  Ganska snart upptäckte hon att folkhögskola kan vara vägen att uppnå målet. 

— Jag ville i första hand testa folkislivet, säger Sofia. Idag saknar jag verkligen livet på folkhögskolan, alla roliga möten och den fina sammanhållningen mellan oss som bodde på internatet.

Under tiden som Sofia gick kursen Grafisk design (nu Grafisk form och illustration) mognade intresset för ämnesområdet. Redan från början inspirerade och motiverade lärarna till att söka vidare till högskolan. Bland annat genomfördes ett studiebesök hos Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, HDK.

— Jag tyckte det verkade intressant, berättar Sofia. Jag bestämde mig för att söka trots att jag inte trodde att jag skulle komma in. Intresset växte under våren och när jag väl kom in så ville jag inte slänga bort chansen.

Många deltagare på de konstnärliga utbildningarna på Hellidens folkhögskola passar på att arbeta med arbetsprover. De krävs oftast för att komma in på dessa utbildningar på universitetet. Så ock Sofia.

— Men det är inte bara totalfokus på egna ämnet. Under valbara veckor kunde vi välja fritt bland saker att fördjupa sig i. Jag valde linoleumtryck, fanzine, tusch och rörlig bild. Dessa byten av fokus bidrog till att den kreativa processen blev ännu bättre, menar Sofia.

En av de saker som Sofia satt extra högt värde på är kursens hållning kring det analoga och det digitala.

— Det har varit så skönt, inget antingen eller, inget bättre eller sämre, inget fulare eller finare. Tvärtom fick vi en bra grund att stå på både när det gäller analoga tekniker och digitala tekniker. Det var väldigt bra, säger Sofia.

— Jag känner mig väl förberedd för mina studier på HDK, berättar Sofia.  Mycket är sig likt men det som skiljer sig åt är nog främst tempot. På Helliden var det mycket lugnare. Här skriver vi ibland projektbeskrivningar och läser vissa teoretiska texter utöver det praktiska designarbetet.